x

Annie Leibovitz u Sarajevu odala počast svojoj prijateljici Susan Sontag!

Jedna od najpoznatijih fotografkinja na svijetu, Annie Leibovitz, stigla je jučer u svoju treću posjetu Sarajevu, a odmah po dolasku zaputila se na trg ispred Narodnog pozorišta - Trg Susan Sontag, kako bi odala počast svojoj dugogodišnjoj prijateljici, američkoj spisateljici, aktivistkinji i dokazanoj prijateljici BiH.

``Sjećam se Susan Sontag kad je u Sarajevu režirala `Čekajući Godota` i svega onoga što je ona radila...Ti glumci su bili gladni, nisu imali struje, svaki su dan riskirali svoje živote hodajući do Zemaljskog muzeja na probe. Susan je ovo radila kako bi ljudi Sarajeva znali da nisu sami. Kad se sjetim toga, shvatim koliko je velik utjecaj imala na privlačenje pažnje svijeta na Sarajevo. Ovo je zapravo prvi put kako stojim na ovom trgu i ovo je jako emocionalno iskustvo za mene“, kazala je Leibovitz novinarima kroz suze. 

 

Fotografkinja je i sama aktivno apelovala da se zaustavi ludilo rata u BiH, a 1993. godine u Sarajevu je organizirala izložbu u saradnji s Obala Art centrom. 

 

Leibovitz je u Sarajevu u privatnoj posjeti kako bi prisustvovala vjenčanju kćerke svog prijatelja Hasana, ali nije propustila da se sretne sa svojim starima prijateljima sa kojima je provodila vrijeme još u ratu, a to je, između ostalih, i direktor SFF-a Mirsad Purivatra. 

 

``Osjećaj je nevjerovatan, Sarajevo je ponovo živo, iako je i onda bilo živo, ali na neki herojski način``, dodala je Liebovitz koja se večeras prošetala i crvenim tepihom SFF-a.

(Klix.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.