x

Asad pobijedio u Alepu: Vojnici ubijaju civile kao pse na cesti...

Sirijski pobunjenici su izgubili maratonsku bitku za Alep. Nakon četiri godine vojska Bašara al Asada čisti zadnje džepove otpora u istočnom dijelu grada. Baš kao srpske paravojne postrojbe i JNA u Vukovaru krajem 1991. UN je objavio, pozivajući se na izvore s mjesta događaja, kako traje krvavi pobjednički pir.

Vojska ubija civile koji se skrivaju u ruševinama nekoć najvećeg sirijskog grada. Ubijeno je, prema istim izvješćima, barem 82 civila u kvartovima grada koji su posljednji pali u Asadove ruke. Vojska ulazi u kuće, pucaju na sve na koje naiđu. Milost pobjednika nestala je u valovima barbarizma jednog od najgorih i najduljih ratova na Bliskom istoku.

 

- Potpuni slom svake humanosti - rekao je u utorak UN-ov izvjestitelj Rupert Colwille opisujući stanje u gradu.

 

Konzervativne procjene kažu da je u dijelovima grada, koji su proteklih dana osvojile prorežimske snage, “stisnuto” barem 10 000 ljudi. I ne bi čudilo da svi nestanu u krvavom osvetničkom ludilu. Humanitarne organizacije, poput Međunarodnog Crvenog križa, pokušavaju javnim apelima postići politički konsenzus svih zaraćenih strana u zaštiti stanovnika Alepa.

 

- Živote ljudi moramo staviti ispred svega. To je najvažnije i to moramo uraditi prije nego što bude kasno - upozorava njihov predstavnik. Promatrači kažu da je teško zamisliti mogućnost neke veće, organizirane evakuacije iz istočnog dijela grada.

 

``Stanje je gore od tragedije``

 

- Mnogi bježe. Obitelji s djecom pokušavaju se probiti iz grada. To je čista lutrija. Ubijaju ih kao pse na cesti - javljaju mediji iz istočnog dijela grada.

 

- Molim vas, ispričajte našu priču svijetu, molim vas dopustite mom sinu da bude ponosan na svojeg oca - piše u SMS-u jedan od stanovnika istočnog Alepa. Britanski liberalni dnevnik The Guardian prenosi riječi lokalnog liječnika koji tvrdi da je stanje “gore od tragedije”.

 

Ulice su pune trupala između kojih se probijaju civili u nakani da se dokopaju dijelova grada pod Asadovom kontrolom.

 

- Drže nas u okruženju sa svih strana i smrt dolazi s neba - opisuje spomenuti sirijski liječnik stanje pred sam pad pobunjeničkih kvartova Alepa: `Sjetite se da je nekoć postojao Alep, grad koji je svijet izbrisao sa zemljovida i iz ljudske historije. Ovo je oproštajna poruka čovjeka čija je sudbina, kao i drugih iz istočnog dijela grada, gotovo sigurna smrt ili uhićenje`.

 

Humanitarni savjetnik UN-a za Siriju Jan Egeland tvrdi da sirijska i ruska vlada moraju biti odgovorne za moguće zločine počinjene od strane Asadovih lojalista. U slamanju otpora u Alepu, uz sirijsku vojsku, sudjelovalo je i Putinovo ratno zrakoplovstvo te šijitska milicija pod kontrolom Irana. Hrvatski građani senzibilizirani su na ovakve poruke jer su u našoj kolektivnoj svijesti još svježe traume ulaska srpskih postrojbi i JNA u Vukovar nakon tri mjeseca brutalne opsade.

 

Scenarij je gotovo isti - osveta nad nemoćnim civilima i pripadnicima oružanih skupina koji su položili oružje. Istodobno, u dijelovima Sirije pod kontrolom predsjednika Bašara al Asada naveliko se slavi. Građani lojalni njegovu režimu ushićeni su osvajanjem Alepa i slamanjem pobune različitih, uglavnom, islamističkih skupina.

 

Vojni analitičari skloni su tvrditi da bi ova kombinirana sirijsko-rusko-iranska pobjeda mogla dramatično preokrenuti tijek građanskog rata.

 

Simbolični poraz Baracka Obame

 

Važnost trijumfa u Alepu, koji je nekoć bio najveći sirijski grad i simbol otpora Asadu, golema je. Ipak, nije konačni kraj sukoba u kojem je dosad ubijeno 400 tisuća ljudi. Pobunjenici bi se sad mogli okrenuti klasičnom partizanskom ratu kako bi terorizirali Asadovu vojsku i unosili nesigurnost na friško zauzetim područjima. Ako budu imali dovoljno snage i opreme.

 

- Ne znamo je li ovo početak kraja, ali je svakako ozbiljna prekretnica u ratu - analiziraju stručnjaci iz izraelskog Instituta nacionalne sigurnosti. Sirija i njezini saveznici osvojili su Alep i ranije nego što su to planirali. Prije inauguracije novog američkog predsjednika Donalda Trumpa koji će promijeniti politiku Washingtona prema Siriji. Učiniti je više “Putin friendly”. U širem kontekstu, Rusija i Putin na dobrom su putu da pomognu Bašaru al Asadu osigurati kontrolu nad područjima države koja se nazivaju “Korisna Sirija”.

 

A to je oko 18 posto prijašnjeg državnog teritorija uključujući urbana područja Damaska, Alepa, Homsa i Hama, zajedno s obalnim područjima na kojima je nastanjena alavitska manjina (pleme iz kojeg potječe obitelj predsjednika Bašara al Asada). Konačno, ulazak Asada u istočni Alep je simboličan poraz Baracka Obame i američke doktrine u Siriji.

 

Taman za kraj njegova osmogodišnjeg mandata koji su obilježili unutarnji politički uspjesi - stabiliziranje i rast američkoga gospodarstva. Ali i posvemašnji kaos u vanjskoj politici, što se savršeno vidi u napaćenoj Siriji.     

(24sata.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.