x

Aston Martin ne planira razvoj autonomnih automobila!

Danas gotovo svi proizvođači grozničavom brzinom razvijaju autonomne sustave, u Astonu pak zasad ne vide u tome svoju budućnost. Uostalom, a zašto bi?

Legendarni engleski proizvođač trenutno prolazi kroz renesansu brenda s novim modelom DB11, fantastičnim Vulcanom i nadolazećim hyper-automobilom Valkyrie kao i najavljenim trkaćim brandom AMR.

 

„Naši klijenti žele automobile za staze, konkretno radi se o automobilima koji pariraju Porscheu 911 GT3 i u tom smjeru nudimo naše automobile s dvije razine snage: potpuno redizajnirane AMR Pro automobile, poput Vantage AMR PRO i prvu razinu AMR-a, poput Rapide AMR.“ – pojasnio je novinarima na nedavno završenom sajmu u Ženevi potpredsjednik kompanije i šef odjela specijalnih operacija David King. Na pitanje razvija li Aston Martin tehnologije koje se ne tiču performansi, poput samoupravljačkih sustava, King je brzo niječno odgovorio uz smiješak. „Ne radimo na razvoju samovozećih automobila. To ne znači da jednog dana nećemo koristiti nečiju tehnologiju uz licencu. Međutim, za mene Aston Martin predstavlja strast u vožnji i performanse, i upravo na tom polju intenzivno radimo.“ – objašnjava King.

 

Još jedan obećavajući pokazatelj Aston Martinovog uskrsnuća je i dolazak dr. Andyja Palmera za direktora. Nakon uspješne karijere u Nissanu, Palmer se nada nastavku uspješne karijere u Astonu. „On želi Aston Martin približiti široj publici. Želi da inženjeri razmišljaju kao poduzetnici, i da imaju više slobode pri korištenju egzotičnih materijala“ – kaže King.

 

Međutim, da se vrijeme nepovratno mijenjaju, govori i činjenica da Aston Martin polako gasi ponudu atmosferskih motora. Zbog ekoloških normi i sve već poznate buke da su automobili gotovo jedini krivac za pomor polarnih medvjeda i topljenje ledenjaka, atmosferski motori će uskoro postati stvar prošlosti, a zamijenit će ih turbo motori, ali i hibridi i električni agregati. Ali ako ništa drugo, barem smo sigurni da Aston Martin još neko duže vrijeme neće razvijati samoupravljačke limene kutije.

 

Izvor: Automobili.dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.