x

Audi R18 e-tron quattro: Staro ime, nov automobil!

Sljedeće godine Audi će pokušati ostvariti hat-trick u World Endurance Championship (WEC) seriji te upisati još jednu pobjedu na 24 sata Le Mansa. Ambiciozne planove baziraju na netom predstavljenom novom natjecateljskom bolidu. Iako je zadržao isto ime kao i prethodnik, novi R18 e-tron quattro je nov, konstruiran ``od nule``.

Razvoj novog R18 e-tron quattra započeo je prošle godine, a prve su komponente s proizvodnih traka sišle pred kraj 2012. Po Audijevim tvrdnjama, riječ je o najkompleksnijem natjecateljskom automobilu u povijesti marke. Kao takav, na scenu donosi pregršt novih tehnologija, od kojih bi se neke mogle naći i u cestovnoj upotrebi.

Jedan od zanimljivijih sistema bavi se konverzijom toplinske energije protoka ispušnih plinova u turbopunjaču u električnu. Osnovu R18 e-tron quattrovog sistema čini V6 TDI motor, no osim snagom motora i pratećih sistema, R18 i njemu slične jurilice svoje uspjehe baziraju i na učinkovitom aero paketu.

Sukladno novim propisima, koji između ostalog zabranjuju korištenje ispušnih plinova za mijenjanje aerodinamičkih svojstava automobila, novi R18 značajno se razlikuje od prethodnika, ali u Audiju tvrde kako su uspješno doskočili svim novim izazovima. Koliko uspješno, vidjet ćemo sljedeće godine. Do tada, par fotografija fascinantnog R18 e-tron quattra.

Izvor: autosport.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.