x

Audi najavljuje još jedan SUV s RS oznakom!

Sasvim očekivano, nakon lansiranja „RS-irane” verzije manjeg crossovera u ponudi, Audi se bacio u razvoj sportske inačice svojeg SUV-a u M veličini. Tako je, uskoro nam stiže RS Q5!

O dotičnoj je novotariji u ovome trenutku malo toga poznato i zapravo još uvijek ne postoji službena potvrda iz Audija, no kako se približava ženevski sajam automobila tako će i njihov odjel za odnose s javnošću postati nešto rječitiji. No, potvrda nam treba samo zbog formalnosti, budući da su riječi iz kojeg su mediji iščitali postojanje modela RS Q5 došle direktno iz usta šefa Audi Sporta Stephana Winkelmanna, koji je za Motoring dao sljedeću izjavu: „Ženeva je ispred nas. Lansirat ćemo novi proizvod koji će biti veoma važan za nas jer će otpočeti novu eru za B-segment Audi Sporta. Uskoro ćete vidjeti što će se dogoditi.”

 

Apsolutna renesansa koju crossover i SUV vozila još uvijek proživljavaju na globalnoj razini svakako se odražava u salonima brojnih marki, a varijacija na temu povišene podnice nikada nije bilo više. AMG i M divizije preostala dva premium njemačka branda odrađuju svoj dio posla bez zadrške, pa je potpuno smisleno da i Audi pojača svoj nastup u klasi crossovera koji daleko veći naglasak stavljaju na sportsku stranu u odnosu na onu praktičnu. I koliko god neki jadikovali oko smislenosti ovakvog koncepta, njihov se glas gubi negdje u pozadini jednom kada proizvođači iznesu prodajne brojke. Audi želi iskoristiti trenutnu popularnost ovog segmenta i podvrgnuti još nekoliko svojih SUV-ova RS tretmanu, a najave idu ponajviše u smjeru RS Q5 i RS Q2.

 

Ne treba posebno isticati činjenicu da će RS Q5 u području performansi nadjačati SQ5 izvedenicu, koja usput rečeno hvata stotku za 5,4 sekunde i dostiže maksimalnih 250 km/h. U nastojanjima da se ova prva brojka smanji na nekih 5 sekundi, Audi će nabrijani Q5 opskrbiti zdravom dozom „konjića”, njih vjerojatno više od 450. Hoće li oni biti proizvod 3,0-litrenog V6 benzinskog motora poznatog iz SQ5, saznat ćemo uskoro.

 

Izvor: Automobili.dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.