x

Audi predstavio novi R18 e-tron quattro!

Nova trkačica iz Ingolstadta koristi dizelski V6 TDI opremljen elektropokretanim turbopunjačem.

Audi je predstavio najnoviju izvedbu modela R18 e-tron quattro koji će svoju natjecateljsku premijeru imati na Silverstoneu 20. aprila 2014. kada se vozi prva utrka nove sezone FIA-inog Svjetskog prvenstva u izdržljivosti (WEC).

Osim imena, nova trkačica iz Ingolstadta nema baš ništa zajedničko sa svojim prethodnikom. Riječ je o potpuno novom automobilu razvijenom u skladu s novom tehničkom regulativom koja stavlja naglasak na povećanje ekonomičnosti.

Novi R18 e-tron quattro za pogon koristi hibridni pogon koji se sastoji od unaprijeđenog dizelskog V6 TDI motora opremljenog elektropokretanim turbom koji se nalazi na sredini te para elektromotora smještenog na prednjoj osovini. 

Nevjerojatnoj kompleksnost bolida doprinose i dva izvora napajanja - sistem regenerativnog kočenja koji pretvara kinetičku energiju u električnu te sistem koji isto čini s toplinskom energijom ispušnih plinova (Energy Recovery System Heat).

Dobivena električna energija skladišti se u zamašnjaku, a ne baterijama, prvenstveno zbog manje težine i činjenice da bolje podnosi cikluse punjenja i pražnjenja kojih tijekom jedne 24-satne utrke bude oko 3600 (desetak po krugu).

Recimo na kraju kako je novi R18 e-tron quattro 100 mm uži (1900 mm) i 20 mm viši (1050 mm) od svog prethodnika, a što je još važnije i 30 posto ekonomičniji. 

Izvor: autoholik.net/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.