x

BMW M8 na cestama već u 2019. godini!

Sjećate li se legendarne serije 8 iz BMWa? Legenda se vraća na ceste u punom sjaju. BMW najavljuje početak proizvodnje nove generacije M8 2019. godine!

Iako je BMW već nekoliko puta najavio kako će krenuti u pripreme za proizvodnju legendarnog M8 priča je ubrzo nakon toga stala pa se ponovno pokrenula, a sada je i službeno potvrđena. M8 kreće u proizvodnju 2019. godine, a performanse koje će razvijati su i više nego očaravajuće. Tržištu će biti predstavljen u tri verzije, kupe, gran kupe i kabriolet.

 

Temeljen je na poznatoj seriji 8 čija je proizvodnja prestala 1999. godine, a prototip je predstavljen već prije nekoliko godina. Ako je suditi po njemu, performanse M8 će biti i više nego očaravajuće, a atraktivnost i eleganciju ne treba posebno naglašavati. Prema dostupnim informacijama, srce M8 je V8 agregat zapremnine 4.4 litre koji će razvijati okruglih 600 konjskih snaga. Usporedbe radi, prototip ima V12 motor zapremnine 5.0, a koji razvija 550 konjskih snaga.

 

Neke informacije govore kako će motor će biti uparen s osmerobrzinskim automatskim mjenjačem, umjesto onim s dvostrukom spojkom, iz dva razloga. Prvi od njih je mišljenje da dvostruka spojka i nije najsretnije rješenje za pogon na sve kotače. Za drugi razlog se ističe kako gotovo 700 Nm okretnog momenta previše za dvostruku spojku te kako bi to samo uzrokovalo probleme. Cijena i detaljnije informacije o interijeru, odnosno interijeru za sada nisu poznate.

 

Inače, ovo nije prvi pokušaj proizvodnje M8. BMW je nešto slično pokušao 90tih godina. Međutim, od cijelog se projekta odustalo zbog visoke cijene uparivanja klasične serije 8 s onom M verzije. Osim toga, glavno pitanje, odnosno problem s kojim su se suočili inženjeri BMWa je tko će kupovati ovakav „ekstremni“ automobil? Cijeli projekt je završio proizvodnjom 850 CSi verzije s 5.4 litrenim V12 motorom.

 

Izvor: Automobili.dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.