x

BMW grupacija i TMC potpisali obavezujući sporazum !

BMW grupacija i Toyota Motor Corporation (TMC) nastavljaju svoju saradnju na polju održive mobilnosti, potpisivanjem obavezujućeg ugovora za dugoročnu saradnju u zajedničkom razvoju: sistema gorivih ćelija, zajedničkom razvoju arhitekture i dijelova za nova sportska vozila, kao i prema zajedničkom istraživanju i razvoju laganih tehnologija. Potpisivanje sporazuma uslijedilo je nakon potpisivanja pisma namjere u junu prošle godine.

Također, BMW grupacija i TMC su potpisali i sporazum o početku saradnje na polju istraživanja litij-zračnih baterija, nove generacije litijevih baterija, što označava drugu fazu zajedničkog istraživanja na polju Nove generacije ćelija litij-ionskih baterija, koja je započela u martu 2012. Godine.

Glavne tačke sporazuma su:

1. Sistem gorivih ćelija

- Kompanije su uvjerene da je tehnologija gorivih ćelija jedno od adekvatnih rješenja za postizanje nultih emisija. BMW grupacija i TOYOTA će dijeliti svoje tehnologije u zajedničkom razvoju najvažnijih sistema za vozila s gorivim ćelijama. Ovaj sistem trebao bi biti završen u 2020. godini, a obuhvata saradnju u izradi sklopa gorivih ćelija, spremnika s vodikom, motora i baterije.

- Kompanije će zajedničkim snagama raditi i na razvoju infrastrukture za punjenje vodikom, u izradi kodeksa i neophodnih standarda, a isto tako i u popularizaciji vozila na gorive ćelije.

2. Sportska vozila

Kompanije su se usaglasile o izradi studije isplativosti, koja bi trebala biti završena do kraja 2013. godine, a cilj joj je definisati zajednički nacrt platforme za sportsko vozilo, kombinujući svoje tehnologije i znanja kako bi zadovoljstvo korisnika podigli na viši nivo. Obje kompanije dijele viziju o saradnji na polju razvoja sportskih vozila.

3. Lagana tehnologija

Kompanije će zajedničkim snagama raditi na razvoju laganih tehnologija koje se koriste u izradi karoserije vozila, uz najmodernije materijale poput ojačanih kompozita, s naglaskom na upotrebu ovih tehnologija u razvoju zajedničke platforme sportskih vozila, ali i drugih TOYOTA i BMW vozila.

4.  Nova generacija litijevih baterija

Kompanije će zajednički razvijati litij-zračne baterije sa znatno većom gustoćom energije kakva uveliko premašuje kapacitet sadašnjih litij-ionskih baterija.

Norbert Reithofer, predsjednik Odbora direktora BMW AG je izjavio: ``TMC i BMW grupacija dijele zajedničku viziju održive mobilnosti u budućnosti. U svjetlu budućih tehnoloških dostignuća, cjelokupna automobilska industrija susreće se s ogromnim izazovima, koje mi vidimo kao prilike. Ova saradnja predstavlja kamen temeljac za budući uspješan razvoj obje naše kompanije.``

Akio Toyoda, predsjednik Toyota Motor Corporation dodao je: ``Prošla je tek godina od potpisivanja zajedničkog Pisma namjere, a svakim danom naš odnos jača i vidimo koliko brzo napredujemo. Sada ulazimo u fazu koja obećava uspjeh. Svjedočimo važnosti svega onoga što smo naučili iz naše saradnje, te ćemo nastaviti vrijedno raditi prema ostvarenju našeg zajedničkog cilja, koji je izrada još boljih automobila.``

BMW grupacija i TMC su se u decembru 2011. godine prvo sporazumjele o saradnji na razvoja nove generacije ekoloških vozila i tehnologija, te su tada potpisale ugovor prema kojemu bi BMW grupacija opskrbljivala Toyota Motor Europe s visoko efikasnim dizel motorima. Od tada, BMW grupacija i  TMC, kao dugoročni strateški partneri, zajedničkim naporima nastoje realizovati viziju održive mobilnost za budućnost.

ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.