x

BMW ponovno muku muči s plagiranjem!

U moru vijesti o tužbama zbog dieselgate afere i brojnim drugim varijacijama na tu temu, ali i ostale, BMW podiže jednu svoju i to s razlogom.

Iako je prošlo već dosta vremena od jedne od medijski aktualne tužbe kojom je BMW htio zaštititi svoje marke od neovlaštenog korištenja, pravnici iz BMW-a su se ponovno latili posla. Naime, BMW muku muči s, već svima dobro poznatom i aktualnom djelatnošću, plagiranjem, doduše rezervnih dijelova. Da, dobro ste čuli, trend plagiranja zahvatio je i auto industriju.

 

Iako pravnici iz BMWa imaju već iskustva s ovakvim slučajevima, pošto gotovo da i nema proizvođača automobila u svijetu koji ne bi htio biti poput BMW-a, stvari su ovog puta zaista ozbiljne. Naime, izvjesni proizvođač iz SAD-a prodavao je lažirane zamjenske dijelove. Ispostavilo se da su se isti prodavali kao oni sa službenim pečatom BMW-a, a zapravo su bili miljama daleko od toga. Dijelovi su se mogli kupiti na službenoj stranici proizvođača te na još nekim specijaliziranim stranicama za prodaju auto dijelova.

 

Međutim, Amerikanci su očito zaboravili da s proizvođačem iz Njemačke nema šale. Pravnici su se dali na posao i podigli optužnicu koja na teret stavlja nedozvoljeno korištenje BMW marke, lažne oznake podrijetla i kao šlag na tortu prijevaru u poslovanju. Sve bi to, ako se dokaže krivlja, optuženog proizvođača moglo stajati oko 2 milijuna dolara.

 

Kako navodi Carbuzz, optužba je tim gora što je dotični proizvođač na tržište plasirao proizvode koji bi mogli tijekom eksploatacije ugroziti život, odnosno druge mehaničke dijelove na vozilu i time uzrokovati veće kvarove. Jedan od takvih dijelova koji su zasmetali BMW-u su aluminijski naplatci za koje je testiranjem utvrđeno da mogu vrlo lako puknuti tijekom većih opterećenja.

 

Inače, trend podizanja raznoraznih optužnica u auto industriji je u stalnom prorastu. Uz optužnice vezane za neovlašteno testiranje autonomnih sustava, Ferrari, Tesla i GM se suočavaju gotovo na mjesečnoj razini sa sporovima koji se vode protiv njih, odnosno koje oni protiv  drugih tvrtki i fizičkih osoba.

 

Izvor: Automobili.dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.