x

BOSANKA IZAZVALA JOŠ VEĆI HAOS: Angelina Jolie se zbog Arminke Helić...

Angelina Jolie planira se preseliti u Veliku Britaniju gdje želi graditi političku karijeru. Holivudska zvijezda je nakon podnošenja zahtjeva za razvod od supruga Brada Pitta odlučila da se posveti politici. Angelina u Velikoj Britaniji ima neprofitnu organizaciju, a sada joj je cilj da se tamo i preseli, te postane član Doma lordova.

Glumica je već dobro povezana sa članovima Doma lordova (Gornjeg doma Velike Britanije). Prijateljske veze održava sa bivšim ministrom vanjskih poslova Williamom Hagueom, te eksperticom za vanjsku politiku Arminkom Helić.

 

Helić (48), porijeklom iz Gračanice, u Veliku Britaniju došla je kao izbjeglica 1992. godine. Istakla se kada ju je 14 godina kasnije Hague zaposlio kao dio svog tima. Ona je Haguea upoznala sa Angelinom 2012. godine, nakon što je on pogledao njen film “U zemlji krvi i meda”.

 

Helić je ispričla da ju je film impresionirao jer je pokazao koliko dobro je Angelina razumjela dešavanja u BiH 1990-ih godina.

 

Angelina je bila prisutna kada je upriličena projekcija filma za uposlenike Ministarstva vanjskih poslova. Nakon toga ona, Hague, Helić i njen prijatelj Chloe Dalton razgovarali su o torturama kroz koje su prošle žrtve seksualnog nasilja u ratu, nakon čega je nastala inicijativa Prevencija se*sualnog nasilja u zemljama zahvaćenim konfliktom.

 

Inicijativa se bavi problemom nekažnjavanja se*sualnih zločina u ratom zahvaćenim zemljama, podižući svijest o ovom problemu, piše “Daily Mail”.

 

Glumica je imenovana i kao gostujući profesor na Londonskom ekonomskom fakultetu, a zajedno sa Hagueom kasnije ove godine držat će predavanja za postidiplomce postiplomce na kursu “Žene, mir i sigurnost”.

(Faktor.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.