x

Bacate stari hljeb? Pretvorite ga u mrvice, složenac, kolač...

Kruh je namirnica koja najčešće završi u smeću, a to je šteta jer je upravo stari, osušeni kruh savršen za razna jela. Osim toga, tako ćete uštedjeti novac

U narodu se kaže da je grijeh bacati hranu a kruh je nešto što najčešće završi u smeću. Bacivši stari kruh to vam je isto kao da ste otvorili novčanik i bacili novac. Svi mi koristimo i kupujemo krušne mrvice iako bi ih mogli napraviti sami upravo od starog kruha koji inače bacamo. 

 

Procedura za krušne mrvice je vrlo jednostavna

 

Stari kruh izrežite na šnite i i ostavite vani da se potpuno osuši. Potom ga usitnite u sjeckalici ili suhe šnite stavite u vrećicu i preko nje nekoliko puta pređite valjkom za tijesto. Osim od kruha, mrvice možete raditi i od starog peciva. 

 

Od starog kruha možete napraviti i kockice za juhu

 

Kruh izrežite na tanke šnite pa šnite na male kocke, osušite i spremite. Kad skuhate juhu, u nju ne stavljajte rezance već kad je juha na tanjuru u nju ubacite malo sušenih kockica kruha. Suhe kockice će upiti malo juhe i topit će se u ustima. 

 

Stari kruh je idealan i za pohanje

 

Znači kad vidite da vam je ostalo starog kruha, odmah isplanirajte doručak ili večeru za koju ćete poslužiti pohani kruh. Za one koji možda ne znaju kako se to radi, evo savjet. Kruh izrežite na tanke šnite, umačite u smjesu jaja, soli i malo mlijeka i pecite na jako vrućem ulju. Ako ne želite da pohani kruh bude mastan, kad je pečen, nakratko ga s obje strane stavite na papirnati ubrus koji će popiti suvišno ulje. 

 

Možete napraviti i složenac od starog kruha

 

U protvan savite stari kruh izrezan na šnite, a na njega dinstano mljeveno meso ili dinstano povrće ili nešto treće po želji pa na to ponovno šnite kruha. Kad ste sve posložili, prelijte to smjesom od vrhnja, malo mlijeka, dva jaja i soli po želji, ili smjesom od 2,5 dcl mlijeka, tri jaja i soli. Na kraju posipajte ribanim sirom ili parmezanom i pecite u pećnici dok ne porumeni. 

 

A, jeste li znali da stari kruh možete pretvoriti u slastan i brz desert?

 

Kolač od starog kruha radi se ovisno o nečijem ukusu tako da sami morate odrediti omjere mlijeka, šećera, broju jaja... Na primjer, volite li sočniji kolač stavite više mlijeka, a želite li manje sladak, koristite manje šećera.

 

Primjer recepta: Stari kruh narežite na šnite ili kockice. Posebno pomiješajte mlijeko jaja, šećer, vanilin šećer, malo ruma i cimeta, ribanu koricu limuna, naribane jabuke, grožđice. Potom u protvan složite red kruha i prelijte s pola smjese, pa jednako i drugi red. Pecite se na 180 stupnjeva dok ne porumeni. Ovaj kolač možete napraviti i bez jabuka već, na primjer, između dva reda kruha stavite pekmez ili neko drugo voće.

 

Izvor: cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.