x

Bajram namaz u Begovoj džamiji: Izetbegović dijelio bajram-banku od 50 KM!

U prisustvu velikog broja vjernika, jutros je u džamijama širom Bosne i Hercegovine klanjan bajram-namaz čime je počelo obilježevanje Ramazanskog bajrama. Centralna bajramska svečanost u organizaciji Islamske zajednice u BiH održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje se tradicionalno okupio najveći broj vjernika.

Muslimani su u subotu navečer, sa nastupanjem vremena akšam-namaza i 1. ševala 1438. hidžretske godine, ispratili ramazan, mjesec posta tokom kojeg se vjernici, od zore do zalaska sunca, odriču hrane i pića.

 

Bajramsku hutbu i poruku uputio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, koji je poručio da je ramazan mjesec u kojem su vjernici obavezni da danju poste, a noći u ibadetu provode, mjesec u kojem je noć bolja od hiljadu mjeseci. Ramazan je, kako je kazao, i mjesec strpljivosti, ``a nagrada za strpljivost je džennet``.

 

``U ovom jutru naročito smo zahvalni Milostivom na uputi koju nam je darovao upravo u blagoslovljenom mjesecu koji danas svečano i radosno ispraćamo``, kazao je Kavazović, poručivši prisutnima da ramazan ispraćaju bogatiji za još jedno vjerničko iskustvo.

 

Kazao je da je ramazan podsjetio i na istinu s kojom je došao Pejgamber a.s. i nju ne treba dokazivati.

 

``Ona je tu, a do nas je koliko ćemo joj se pokoriti i koliko ćemo je prihvatiti``, kazao je Kavazović i dodao:

 

``Živimo u vremenu u kojem se istina baš i ne voli, ali i ne traži. Umjesto istini, sve smo više izloženi postupcima onih koji pokazuju neograničenu za moći i dominacijom. Zašto danas da ne kažemo da živimo u svijetu u kojem se laž smatra vrlinom i sredstvom probitka, a istina znakom slabosti. Vjerovjesnik a.s nas je upozorio na ovo vrijeme.``

 

Ukazao je na to da je svijet danas izložen bespoštednoj borbi za moć, gdje se zlo opravdava i nameće kao spas, a u duše ljudi se uselio nemir i strah.

 

``Zato nam je dat ramazan, to duhovno putovanje, da osnaći naš duhovni vid, da smiri pohotu i pohlepu i umanji oholost kojem smo skloni. Da srce učini budnim, razum bistrim a dušu zadovoljnom``, poručio je reis Kavazović.

 

U Begovoj džamiji je i ovoga Bajrama bio prisutan veliki broj političara, kao što su Bakir Izetbegović, Denis Zvizdić, kao i  portal glasnogovornik MUP-a KS Irfan Nefić. Ekipa Ekskluziva.ba portala je uspjela zabilježiti momenat kada Bakir Izetbegović dijeli bajram-banku najmlađima, i to u vrijednosti od 50 KM. 

(Oslobodjenje/Ekskluziva.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.