Banana split torta!
Banana split torta je omiljena ljeti, ali njena kremasta tekstura uvijek je dobrodošla uz svako godišnje doba.
Donosimo jedan jednostavan recept za ovu tortu.
Sastojci:
Za koru:
1 šolja bademovog brašna, ⅔ šolje kokosovog šećera (ili običnog bijelog ili smeđeg), ⅓ šolje otopljenog kokosovog putera ili ulja, malo soli
Za vanila sladoled:
2 šolje (od 250 ml) sirovih indijskih oraha, potopljeni na 2 sata u vodi (mada možete iskoristiti i neke druge orašaste plodove, ne moraju biti sirovi niti potapani u vodi, samo samljeveni), 2 šolje kokosovog brašna izmiksanog sa malo vode (u receptu je korišćen svježi kokos, ali sličnu mješavinu možete dobiti ako izmiksate u bledneru ili multipraktiku kokosovo brašno sa sasvim malo vode), 1 šolja filtrirane vode, 1 šolja javorovog sirupa (ili tečnog meda), 2 kašičice ekstrakta vanile, ½ kašičice soli, ¼ šolje otopljenog kokosovog ulja (ili u krajnjem slučaju običnog biljnog)+2 nasjeckane banane
Za preliv: topljena čokolada, šlag, orasi, …
Umjesto 1 šolje bademovog brašna upotrijebite 1 šolju mljevenih badema. Pomiješajte ih u posudi sa šećerom, puterom ili uljem i solju. Dobijenu smjesu utisnite u tepsiju približnih dimenzija 20×20 cm. Preko poredajte banane isjeckane na kolutiće.
Da biste napravili sladoled sloj izmiksajte u blenderu natopljene indijske orahe (ili orašaste plodove), kokosovo brašno (izmiksano sa vodom), vodu, med, ekstrakt vanile i so. Kada dobijete kremastu smjesu dodajte i kokosovo ulje i sve dobro izmiksajte. Stavite preko sloja banana i ubacite u zamrzivač na 5 sati. Ukoliko želite opciju bez sladoleda uvijek možete napraviti umjesto ove sladoled kreme puding od vanile pomiješan sa kokosovim brašnom i sitno isjeckanim orasima (za jednostavniji recept. Kombinacija je mnogo, bitno je da je kremasto i ukusno).
Kada tortu izvadite iz zamrzivača režite je na kockice i prelijte toplom čokoladom. Sladoled će se lagano topiti i postati kremast.
Izvor: kolektiv.me/ekskluziva.ba
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.