x

Banana split torta!

Banana split torta je omiljena ljeti, ali njena kremasta tekstura uvijek je dobrodošla uz svako godišnje doba. 

Donosimo jedan jednostavan recept za ovu tortu.

 

Sastojci:

 

Za koru:

 

1 šolja bademovog brašna, ⅔ šolje kokosovog šećera (ili običnog bijelog ili smeđeg), ⅓ šolje otopljenog kokosovog putera ili ulja, malo soli

 

Za vanila sladoled:

 

2 šolje (od 250 ml) sirovih indijskih oraha, potopljeni na 2 sata u vodi (mada možete iskoristiti i neke druge orašaste plodove, ne moraju biti sirovi niti potapani u vodi, samo samljeveni), 2 šolje kokosovog brašna izmiksanog sa malo vode (u receptu je korišćen svježi kokos, ali sličnu mješavinu možete dobiti ako izmiksate u bledneru ili multipraktiku kokosovo brašno sa sasvim malo vode), 1 šolja filtrirane vode, 1 šolja javorovog sirupa (ili tečnog meda), 2 kašičice ekstrakta vanile, ½ kašičice soli, ¼ šolje otopljenog kokosovog ulja (ili u krajnjem slučaju običnog biljnog)+2 nasjeckane banane

 

Za preliv: topljena čokolada, šlag, orasi, …

 

Umjesto 1 šolje bademovog brašna upotrijebite 1 šolju mljevenih badema. Pomiješajte ih u posudi sa šećerom, puterom ili uljem i solju. Dobijenu smjesu utisnite u tepsiju približnih dimenzija 20×20 cm. Preko poredajte banane isjeckane na kolutiće.

 

Da biste napravili sladoled sloj izmiksajte u blenderu natopljene indijske orahe (ili orašaste plodove), kokosovo brašno (izmiksano sa vodom),  vodu, med, ekstrakt vanile i so. Kada dobijete kremastu smjesu dodajte i kokosovo ulje i sve dobro izmiksajte. Stavite preko sloja banana i ubacite u zamrzivač na 5 sati. Ukoliko želite opciju bez sladoleda uvijek možete napraviti umjesto ove sladoled kreme puding od vanile pomiješan sa kokosovim brašnom i sitno isjeckanim orasima (za jednostavniji recept. Kombinacija je mnogo, bitno je da je kremasto i ukusno).

 

Kada tortu izvadite iz zamrzivača režite je na kockice i prelijte toplom čokoladom. Sladoled će se lagano topiti i postati kremast.

 

Izvor: kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.