x

Barcelona brani obraz, Real Madrid prvo mjesto!

Tri boda više i utakmicu manje na vrhu španske La Lige ima Real Madrid u odnosu na Barcelonu koja mu u 33. kolu i novom El Clasicu dolazi na Santiago Bernabeu. Ako stanju na tabeli dodamo i dešavanja sredinom sedmice, onda El Clasico najkraće možemo opisati kao lov raspoloženog Reala na ranjenu Barcu koja ne smije izgubiti.

La Liga. 33. kolo: Real Madrid - Barcelona (20:45 sati, Santiago Bernabeu)

 

Nakon Juventusovog šamara (i bez Neymara) četa Luisa Enriquea, kojoj ponovo stavljaju etiketu dotrajale robe, ide na noge Galacticosima koji su se sredinom sedmice plasirali u svoje sedmo uzastopno polufinale Lige prvaka. 

 

Razlika u raspoloženju je ogromna, a ni razlika na tabeli nije tanka. Eventualni odlazak Reala na +6 sa utakmicom manje samo pet kola prije kraja prvenstva značio bi da će titula skoro sigurno završiti u bijelom dijelu Madrida. Čak i u slučaju remija Real će biti u značajnoj prednosti. 

 

Jedino bi pobjeda Barcelone koja bi se tako bodovno izjednačila sa Realom unijela totalnu neizvjesnost bez obzira na to što Real ima utakmicu manje koju će igrati protiv Celte Vigo u gostima.

 

Real do kraja sezone u La Ligi ima sljedeći raspored: Depotivo La Coruna (gosti), Valencia (kući), Granada (gosti), Sevilla (kući), Malaga (gosti) s tim da će u međuvremenu odigrati zaostali meč protiv Celte Vigo u gostima.

 

Barcelona će do kraja prvenstva igrati protiv Osasune (kući), Espanyola (gosti), Villarreala (kući), Las Palmasa (gosti) i Eibara (kući).

 

Teško je reći ko ima lakši, odnosno teži raspored, jer Realu će, uslovno rečeno, najteže biti protiv Valencije i Seville kod kuće dok će Barca igrati gradski derbi protiv Espanyola u gostima, a onda dočekati nezgodni Villarreal.

 

Ipak, o svim tim kalkulacijama više će se pričati nakon meča. Treba preživjeti ovu noć. Znaju to i Realu i u Barceloni.

 

Uprkos titulama prvaka Evrope i svijeta, novom plasmanu u polufinale Lige prvaka i boravku na prvoj poziciji La Lige, iznad Zinedinea Zidanea su i dalje upitnici. Da li ga prati sreća, sudije, povoljan žrijeb ili je zaista genijalac kojem je svejedno da li nosi kopačke ili odijelo, da li je trener ili igrač. Javnost još uvijek vaga čemu je bliži kralj rolinga.

 

No, Zidane za tim ne mari. Jedna od njegovih najvećih briga je odabir igrača koji će popuniti mjesto pri vrhu piramide, jer Gareth Bale se tek proteklog četvrtka vratio treninzima poslije povrede zbog koje je propustio i trijumfalni uzvrat četvrtfinala protiv Bayern Minhena. Ukoliko Bale ne počne meč, Real bi mogao započeti u istom sastavu kao i protiv Bayern Minehna sa Iscom uz Cristiana Ronalda i Karima Benzemu.

 

Neymarov slučaj

 

Barcelona se nada da će Neymar zaigrati u El Clasicu uprkos suspenziji koju ima. Naime, Brazilac je prije dvije sedmice nakon dva žuta kartona zaradio isključenje u porazu od Malage zbog čega je suspendovan na jedan meč, ali je zbog aplaudiranja sudiji pri dobivanju crvenog kartona kažnjen sa još dva meča suspenzije.

 

On je prošlog vikenda odradio jedan meč suspenzije, a u klubu se nadaju da bi danas mogao zaigrati, jer nakon upućene žalbe za preostala dva meča suspenzije još uvijek čekaju odgovor Sportskog arbitražnog suda (TAD). 

 

Neymar je zajedno sa timom stigao u Madrid i čak se spominje mogućnost da će zaigrati iako TAD ne donese odluku prije meča, jer pravilnik kaže da igrač ima pravo nastupa sve dok se konačna odluka ne donese. Luis Enrique je izjavio da je ekipu spremio i u slučaju da Neymar zaigra, ali i u slučaju da Brazilca ne bude u zapisniku. 

 

Častan odlazak Enriquea?

 

Španski stručnjak je svjestan da mu sve osim pobjede i, u konačnici, osvajanja La Lige znači apsolutni neuspjeh u ovoj sezoni. A ni sa titulom La Lige nije siguran da će kraj sezone dočekati sa velikim osmijesima bez obzira što igra i finale Kupa Kralja gdje ga čeka Alaves. 

 

Porazi poput Manchester Cityja (3:1) u gostima u grupnoj fazi Lige prvaka, Paris Saint-Germaina (4:0) u gostima, Juventusa (3:0) u gostima, pa i poraz u ligi koji je Barceloni u gostima nanijela Malaga (2:0) pokazali su da aktuelni prvak Španije u ovoj sezoni ima ozbiljne probleme u mečevima od velikog značaja, a ispadanje od Juventusa u četvrtfinalu Lige prvaka pobrisalo je magičnu pobjedu nad Paris Saint-Germainom (6:1) kod kuće u uzvratu osmine finala Lige prvaka.

 

Pored rezultata koji ne zadovoljavaju ukuse, Enriqueu se zamjera i na stilu igre koji je posvećen uglavnom trozupcu Leo Messi-Neymar- Luis Suarez kao i na promašenoj transfer politici. 

 

Na njemu je da u El Clasicu najavi častan oproštaj od Barcine klupe koju će, kako je najavio, napustiti na kraju sezone, dok je na Barci da dokaže kako su ovogodišnji rezultati samo neko novo zatišje pred buru, a ne kraj ere. 

 

Real i Zidane će zabrinuti Barcu večeras dočekati sa jednom namjerom – da ju ``zidanovski`` udare glavom, obore na zemlju te pri tom ne dobiju crveni karton.

 

Real Madrid: Pepe, Varane (povrijeđeni).

 

Potencijalni sastav: Navas; Carvajal, Ramos, Nacho, Marcelo; Kroos, Casemiro, Modrić; Bale (Isco), Benzema i Ronaldo.

 

Barcelona: Rafinha, Aleix Vidal (povrijeđeni), Jeremy Mathieu (upitan), Neymar (upitan zbog suspenzije).

 

Potencijalni sastav: Ter Stegen; Mascherano, Piqué, Umtiti; Rakitić, Busquets, Iniesta, Sergi Roberto; Messi, Luis Suárez i Paco Alcacer (Neymar).

 

Izvor: Klix.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.