x

Baščaršijske noći: Josip Pejaković oduševio u Kamernom teatru!

Doajen bh. glumišta izveo je dijelove iz svojih poznatih monodrama ``Oj živote``, ``On meni nema Bosne``, ``Čo`jek na četiri noge“ i ``Ućerivanje``.

U okviru Festivala “Baščaršijske noći” sinoć je održano “Veče sa Josipom Pejakovićem”.

 

Doajen bh. glumišta izveo je dijelove iz svojih poznatih monodrama “Oj živote”, “On meni nema Bosne”, “Čo`jek na četiri noge“ i “Ućerivanje”.

 

Predstava je održana u Kamernom teatru ‘55.

 

U svojoj plodnoj umjetničkoj karijeri Josip Pejaković je ostvario veliki broj uloga, a dobitnik je i brojnih nagrada kao što su Zlatna kolajna na Zemunskom festivalu l974. (Oj živote), Sterijina nagrada 1977. (Omer-paša Latas), Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva 1974., Nagrada ZAVNOBIH-a za životno djelo 1991., Nagrada Udruženja dramskih umjetnika BiH, kao i niza stručnih priznanja za uloge na festivalima u Jajcu i Brčkom.

 

Napisao je nekoliko monodrama i filmskih scenarija, od kojih su najznačajniji “Oj živote”, “On meni nema Bosne”, “Ljudski faktor”, tv-film “Kuća pored puta”, nagrađen na konkursu TV Sarajevo 1979. godine.

 

Od 2001. do 2003. godine obavljao je dužnost direktora Drame u Narodnom pozorištu Sarajevo. Prvak je Drame Narodnog pozorišta Sarajevo.

(Faktor.ba)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.