x

Beč na putu da postane digitalni glavni grad Evrope!

Austrijska metropola, Beč, na putu je da, pored toga što je već glavni grad u oblasti kulture, postane digitalna prestonica Evrope.

Beč je, pored toga što je i u samom vrhu gradova sa najboljim kvalitetom života u svijetu, najveći univerzitetski grad na njemačko govornom području sa više od 200.000 studenata.

 

Sada Beč ide korak dalje i teži da posane digitalni glavni grad Evrope, kako je konstatovano na konferenciji ``DigitalDays 2017``.

 

``Tehnologija i digitalizacija nude mnoge mogućnosti za grad i stanovništvo svih starosnih grupa``, kazao je gradonačelnik Beča, Mihael Hojpl, na otvaranju i istakao značaj digitalnog obrazovanja.

 

``Moramo se boriti protiv digitalne nepismenosti a digitalizacija ne smije da bude projekat za elite. Digitalno obrazovanje je važan element za opstanak na tržištu rada``, rekao je on ukazujući na inicijativu ``DigitalCity Wien``.

 

Prema njegovim riječima za sam grad od posebne važnosti je nova vrsta saradnje između preduzeća i javne iprave, zbog čega će programiranije biti delatnost koja će u budućnosti biti još značajnija.

 

IT preduzeća, koja su učestvovala na konferenciji, ukazala su da postoji stalna potreba za kvalifikovanom radnom snagom.

 

Inicijativu ``DigitalCity Wien`` osnovali su 2014. godine preduzetnici i uprava Grada Beča kao posljedicu nedostatka stručnog kadra, sa ciljem da Beč postane vodeći u Evropi u oblasti digitalne scene.

 

Od tada su sprovedeni brojni projekti - žene u IT-oblasti, digitalni salon, Industry meets Makers, Blockćain, inicijativa za izbeglice i dr.

 

Izvor: Nezavisne.com

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.