x

Belgijsku zastavu ste cijelog života gledali sa pogrešne strane!

Kada su digli ustanak protiv holandske vlasti 1830. godine, Belgijanci su razvili zastavu koja je drugačije od ove na koju smo svi navikli. Taj raspored boja je zapisan i u njihovom ustavu, ali nikome to nije palo na pamet donedavno

Kraljevina Belgija jedna je od najprivlačnijih destinacija za život u Evropi i svijetu, jednim dijelom zbog golemog ekonomskog bogatstva a drugim zbog činjenice da se radi o liberalnoj zemlji koja ljudska prava i slobode stavlja na pijedestal.

 

Tri uspravne pruge na njenoj zastavi – crna, žuta i crvena – svima su dobro znane, prepoznatljive su, nikada ih nećete pomiješati ni sa jednim drugim, uprkos tome što djelimično podsjećaju na boje susjedne Savezne Republike Njemačke.

 

Međutim, malo ljudi zna, čak i u samoj Belgiji, da opštepoznati raspored boja nije stvarna zastava kakva je opisana u tamošnjem ustavu, koji datira iz 1831. godine.

 

Foto: flickr/_M-j-H_

 

26. avgusta 1830. godine, dan nakon ustanka protiv holandske vlasti koji je počeo nakon jedne patriotske predstave u Briselskoj operi, razvijena je na gradskoj vijećnici u današnjem glavnom gradu Belgije zastava Francuske.

 

Ona je na brzinu zamijenjena drugom zastavom, koja je podsjećala na zastave prethodnih ustaničkih tvorevina tog dijela Evrope: crvenom, žutom i crnom horizontalnom trobojkom. Skrpili su je od materijala iz obližnje prodavnice tkanine. Januara naredne godine promijenili su samo formu, od horizontalne u vertikalnu, ne menjajući raspored boja.

 

Kao posljedica ovoga član 193. Ustava Belgije koji je i dalje na snazi zastavu opisuje kao crvenu, žutu i crnu.

 

Foto: Tanjug/AP

 

Međutim, oktobra iste godine dolazi do ad-hok promjene, da bi se dodatno udaljilo od Holandije a približilo Francuskoj, pa sada crna i crvena mijenjaju mjesto, ali riječi u ustavu ostaju nepromijenjene.

 

Tvrdi se takođe i da je zamjena izvršena iz heraldičkih razloga.

 

Bilo kako bilo, Belgija je zbog ovoga jedina zemlja na svijetu čija zastava ne prati ono što piše u ustavu. Malo je vjerovatno međutim da će ova greška ikada biti ispravljena, pošto su na ovakav raspored svi navikli, a i sami Belgijanci vjeruju da nije realno ni da dođe do ustavnog amandmana.

 

Izvor: kolektiv.me/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.