x

Bh. juniori poraženi od Francuske u četvrtfinalu Eurobasketa, slijedi borba za plasman na SP!

Juniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je u četvrtfinalu Evropskog prvenstva od Francuske (75:61). Našem timu nakon ovog poraza slijedi razigravanje od petog do osmog mjesta gdje nas čeka Finska, a razigravanje je jako važno jer petoplasirani tim ovog prvenstva putuje na Svjetsko prvenstvo naredne godine. Ovim porazom jasno je da nećemo nadmašiti uspjeh generacije bh. juniora od prošle godine koji su bili četvrti na kraju.

Naša reprezentacija je ranije u grupi C ostvarila dvije pobjede (Litvanija i Izrael) i jedan poraz (Latvija), dok je Francuska zabilježlia sve tri pobjede (Rusija, Srbija i Slovenija) u grupi D.

 


Emir Čerkezović - 16 poena protiv Francuske [U... by mediabh

Francuzi su ovaj meč otvorili serijom 7:0 čime su preuzeli kontrolu nad prvom četvrtinom tokom koje je najveća razlika iznosila u sedmoj minuti kada je bilo 17:7 za našeg protivnika. Do kraja četvrtine tim Josipa Pandže uspio je smanjiti razliku na pet poena te se na pauzu otišlo uz rezultat 19:14.

 

Tokom druge dionice odličnom igrom u odbrani i velikom borbom bh. juniori su stigli na poen zaostatka (28:27), ali bliže od toga nisu mogli pa je na poluvremenu rezultat iznosio 33:29 za Francusku što znači da smo u drugoj četvrtini bili bolji za jedan poen (15:14).

 

Po dva poena Sanija Čampare i Džanana Muse na otvaranju treće četvrtine bila su dovoljna za naše prvo izjednačenje u meču. Tada je nastupio period vrlo ujednačene igre kada smo bili jako blizu prednosti. Ipak, Francuska je uspjela sačuvati se, vratiti i očuvati vodstvo te je na odmor pred posljednju dionicu otišla sa pet poena prednosti (50:45).

 


Džanan Musa - 19 poena protiv Francuske [U-18... by mediabh

Adam Mokoka je trojkom otvorio četvrtu četvrtinu i svom timu donio prednost od osam poena. Potom su oba tima pogodila po dva poena nakon čega je uslijedila tehnička greška zbog protesta sa klupe našeg tima. Francuzi su to iskoristili i sa tri nova poena otišli na +11, a onda i na +13 (60:47) i bilo je jasno da nam treba malo čudo za povratak, odnosno preokret. Francuzi nisu dozvolili ni eventualnu neizvjesnost te su kraj meča bezbrižno dočekali i slavili rezultatom 75:61.

 

Najbolji strijelac našeg tima bio je Džanan Musa sa 19 poena i sedam skokova, a pratio ga je Emir Čerkezović koji je skupio 16 poena i sedam skokova.

 

Francuze su predvodili sjajni Doumbouya sa 19 poena i 11 skokova, Mokoka sa 13 poena i 11 skokova te Ntilikina sa 15 ubačenih poena.

 

Francuska će u polufinalu igrati protiv Italije sutra od 18:45 sati, dok će BiH igrati protiv Finske sutra od 14:15 sati u borbi za razigravanje od petog do osmog mjesta.

 

S obzirom da će uz polufinaliste i petoplasirana ekipa sa prvenstva igrati na narednom U19 Svjetskom prvenstvu koje će se održati u egipatskom Kairu od 1. do 9. jula 2017. godine, meč protiv Finske je jako važan. U drugom paru za razigravanje od petog do osmog mjesta sastaju se Španija i Rusija.

 

U drugom polufinalnom paru sastaju se Njemačka i Litvanija koju smo savladali u grupi. Njemačka je u četvrtfinalu savladala Španiju, dok su Litvanci pobijedili Rusiju.

 

Juniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine prošle godine na Eurobasketu u Grčkoj osvojila je četvrto mjesto iza Litvanija, Turske i prvaka Grčke.

 

BiH: Nikola Marić 8, Darko Talić 3, Boško Bojović, Nemanja Nikolić, Amar Gegić 5, Emir Čerkezović 16, Sani Čampara 6, Džanan Musa 19, Sandro Antunović 3, Mateo Zovko 1, Dino Kobić.

 

Izvor: Klix.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.