x

Bh. klubovi na dobrom putu!

Bosanskohercegovački klubovi sinoć su krenuli u novu evropsku avaturu, a nakon prvih odigranih susreta Sarajevo, Široki i Željezničar imaju dobre rezultate te realnu mogućnost za plasman u narednu fazu takmičenja.

Evropsku avanturu bh. klubova otovorilo je Sarajevo, a ko god je bio u mogućnosti da sinoć prati susret Zarije i Bordo tima mogao je vidjeti dva lica našeg predstavnika.

 

Zaria je u prvom dijelu bila bolja i zasluženo je stigla do prednosti, jer igrači Sarajeva su s previše respekta ušli u meč, bojažljivo, isključivo se bazirajući na odbranu svog gola, a kada je stigao rani pogodak Moldavaca, noge su postale još teže i krenulo je malo paničaranje, pa onda pogodak kojeg ni sam strijelac Gomez ne bi znao objasniti - s centra. Ide na dušu golmanu Bojanu Pavloviću, mada je trener bordo tima Mehmed Janjoš kasnije, što je i normalno, stao u njegovu odbranu.

 

I da se na vrijeme nije probudilo, Sarajevo bi se već danas pomirilo sa ispadanjem iz Evrope. Na poluvremenu je Janjoš ubacio novajliju Amara Rahmanovića i Kadušića, a ulazak Rahmanovića Sarajevu je dao potrebnu snagu, kreaciju u veznom redu i potrebno samopouzdanje. Bordo tim je doslovno ``ubijao`` Zariju u drugih 45 minuta.

 

Na kraju je Marko Mihojević zabio za 2:1, a imao je Rahmanović veliku šansu u 94. minuti, ali do drugog gola bordo tim nije uspio da dođe. Da je od početka igrao kao u drugih 45 minuta, bh. predstavnik bi Moldavce rasuo na proste faktore i revanš na Koševu bio bi revijalan, a ovako će se morati probijati bunker Zarije i strepiti još barem 90 minuta.

 

Posjed lopte na stranu Sarajeva 63 naspram 37 posto, 15-2 je bilo za bordo tim u udarcima, od čega 5-0 u okvir gola. Osim toga, čak 8:0 u kornerima. Zaria je bila razbijena i da nije bilo respekta od strane Sarajeva na početku, ne bi ovaj tim imao šta da traži u dvomeču.

 

Mehmedu Janjošu i stručnom štabu ostaje da dobro još jednom pogleda drugih 45 minuta sinoćnje utakmice i da uvidi sve te silne propuste Zarije, koja je, za razliku od prvog poluvremena, ipak pokazala da nije dorasla ozbiljnom evropskom nogometu, uz dužno poštovanje. 

 

Minimalac Želje protiv Zete dobra zaliha pred revanš

 

Željezničar je nakon 13 godina evropski susret odigrao na Grbavici. U goste je Plavima stigla crnogorska Zeta, a izabranici Slavka Petrovića opravdali su ulogu favorita.

 

Od prvog sudijskog zvižduka bilo je jasno da su Plavi bolja ekipa, no većeg pritiska prema gostujućem golu na samom početku nije bilo iako je može se reći Željezničar stvari dršao pod kontrolom.

 

Nakon 0:0 u prvom dijelu na otvaranju drugog Ivan Lendrić je doveo Željezničar do prednosti i u tim momentima je izgledalo da će Plavi na gostovanje u Podgoricu sa većom prednošću nego li je ostvarena.

 

Međutim, stekao se dojam da su se Plavi zadovoljili sa 1:0 što je u krajnjem slučaju sjajan rezultat pred revanš, a s obzirom na prikazano na Grbavici trebalo bi se desiti čudo pa da Željezničar ne nastavi svoju evropsku avanturu.

 

Dakle, izabranici Slavka Petrovića nalaze se na dobrom putu ali bez obzira što crnogorska ekipa nije na Grbavici pokazala ništa specijalno, Plavi u revanš moraju ući jako oprezno, a gotovo sigurno bi ih jedan pogodak u Podgorici odveo u 2. pretkolo Evropa lige. 

 

Širokom čista desetka

 

Najbolju ocjenu za sinoćnju partiju dobio je Široki Brijeg, koji je na Pecari nadigrao ekipu Ordabasyja iz Kazahstana.

 

Kada su kao nenosioci saznali rivala u prvom pretkolu, Širokobriježani su u tišini prihvatili činjenicu i krenuli s analiziranjem kazahstanskog kluba, koji je na Pecaru došao sinoć kao (blagi) favorit.

 

Nije se Ordabasy naigrao, Široki je očitao lekciju Kazahstancima i zasluženo slavio s 2:0. Ivan Krstanović je zabio oba pogotka, a da su Čabraja, Krstanović i društvo bili još malo precizniji, Široki bi već danas slavio drugo pretkolo.

 

Ovako, ostaje revanš, teško gostovanje i pored 2:0 bh. predstavnik nije završio posao. I trener Goran Sablić je istakao da se još ima igrati, da ne treba poletjeti, ali kako je Široki igrao, može da se nada i najvećim dometima u Premijer ligi naredne sezone. 

 

Međutim, u četvrtak su revanši, prilika da naši klubovi naprave iskorake u Evropi i sve je sada na njima. Uz malo sreće i puno truda, ne sumnjamo da će i Sarajevo, Široki i Željo proći svoje rivale.

 

Izvor: Sportsport.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.