x

Bh. škola odlazi u Šangaj na svjetsko takmičenje iz robotike!

Ekipa iz SPARK school je u subotu pratila učenike iz 12 bosansko-hercegovačkih škola na takmičenju WER Croatia Open u Zagrebu u organizaciji IRIM-a. Riječ je o kupu koji je dio svjetskog takmičenja pod okriljem World Education Robotics.

IRIM i SPARK school su po završetku SPARKreators lige za školsku godinu 2016./2017. donirali 19 Abilix robotića školama u Bosni i Hercegovini. Više od 70 timova i gotovo 200 učenica i učenika se takmičilo u Osnovnoj školi Kajzerica u Zagrebu, a najbolji timovi iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine su osvojili ulaznice za svjetsko takmičenje u Šangaju. Među njima je Osnovna škola ``Suljo Čilić`` iz Jablanice.

 

Zadatak za takmičenje je bio riješiti zadane prepreke koristeći Abilix robotiće. U kategoriji od 5. do 8. razreda takmičilo se ukupno 49 škola iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Jasmina Begović, Edi Đelmo i Džejla Malanović iz Osnovne škole ``Suljo Čilić`` iz Jablanice su pod mentorstvom Adisa Pirije i Amre Dželmo osvojili drugo mjesto, dok su Pleho Galib, Išerić Abdullah i Išerić Halima pod mentorstvom Zimić Asmira iz Osnovne škole Vrhbosna iz Sarajeva  osvojili treće mjesto. Škole iz BiH su ostvarile sljedeće rezultate:

 

Direktorica SPARK school Kristina Visković nije mogla sakriti svoje zadovoljstvo rezultatima: ``Želim čestitati ekipi iz IRIM-a na odličnoj organizaciji jednog ovakvog događaja. Zadovoljstvo mi je da su i škole iz Bosne i Hercegovine mogle sudjelovati i pokazati svoj rad i trud. Naša djeca su pokazali da su vrhunski majstori i da je pred nama svijetlija budućnost. Želim se posebno zahvaliti mentorima koji su unatoč kratkom vremenu vrhunski pripremili učenike i ostvarili zavidne rezultate.``

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.