x

BiH s pet sigurnih učesnika na zimskoj olimpijadi u Pyeongchangu!

Bosna i Hercegovina na predstojećim zimskim olimpijskim igrama, koje se od 9. do 25. februara održavaju u južnokorejskom Pyoengchangu, za sada ima pet sigurnih takmičara, a do početka igara taj broj bi mogao da bude povećan za još jednog ili dva predstavnika.

 

Generalni sekretar Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine (OKBiH) Said Fazlagić u intervjuu za Fenu kazao je da će naši takmičari nastupiti u tri olimpijske discipline – alpskom skijanju, skijaškom trčanju i biatonu, a eventualno i brzom klizanju.

 

– U alpskom skijanju su se izdvojila dva imena – Igor Lajkert i Emir Lokmić. Kod žena Elvedina Muzaferija u alpskom skijanju ima blagu prednost u odnosu na konkurentkinje. Tanja Karišik u ski trčanju i biatlonu naša je najbolja takmičarka, a Mladen Plakalović u ski trčanju. Za nastup u Južnoj Koreji još konkurišu Sanja Kusmuk u bialonu, te Edin Branković u brzom klizanju, koji se do sada nije kvalifikovao, međutim za njega očekujemo pozivnicu Međunarodne klizačke federacije – kazao je Fazlagić.

 

To će biti sedmo učešće bosanskohercegovačkih sportista, od sticanja nezavisnosti naše zemlje, na zimskim olimpijadama, a najbolji plasman ostvario je alpski skijaš Enis Bećirbegović, koji je 1998. godine u japanskom Naganu zauzeo 21. mjesto u spustu.

 

Iako je do igara ostalo 70 dana, po Fazlagićevim riječima u OKBiH se užurbano spremaju za veliko svjetsko takmičenje.

 

– Bh. delegacija je već rezervisala karte, u Južnu Koreju putujemo 4. februara, tri-četiri dana ranije kako bi se naši sportisti aklimatizirali i lakše prebrodili vremensku razliku. Pored sportista i njihovih personalnih trenera, uz šefa misije i administraciju naš tim bi ukupno mogao brojati oko 15 članova – kazao je Fazlagić.

 

On je naglasio da je OKBiH u proteklom periodu sve takmičare, koji su bili potencijalni kandidati, podržao sa 10 olimpijskih stipendija u iznosu po 800 američkih dolara u trajanju dvije godine.

 

– Trenutno u OKBiH radimo na tehničkom dijelu, u kojem su nabavka ceremonijalne opreme, sastanci s antidoping agencijom, kao i ostalim pripremama koje su potrebne pred ovako veliko takmičenje, kao što su olimpijske igre – ističe Fazlagić.

 

Prvi operativac OKBiH navodi da nadležne državne institucije još nisu podržale projekt Pyeongchang.

 

– To su standardni problemi, mi smo na početku decembra, pravimo izbore sportista godine, a državni grant kojim bi se trebao finansirati OKBiH i svi strukovni savezi i reprezentativne selekcije još uvijek nije podijeljen. Mislim da tome ne treba nikakav komentar – potcrtao je Fazlagić.

 

Pored finansijskih poteškoća, po njegovim riječima, veliki problem predstavljaju nastupi naših alpskih skijaša na kvalifikacionim utrkama koje su na programu do kraja januara.

 

– Naši alpski skijaši gotovo svakodnavno nastupaju na takmičenjima na kojim prikupljaju FIS bodove i polako se pokušavaju pozicionirati na prvo mjesto, što bi automatski značilo da će ispred BiH učestvovati na olimpijskim igrama. Imamo problem, jer za njih ne možemo naći kartu za jedan dan, pripremiti i skrojiti odijelo u bojama države BiH, to nam predstavlja određene logističke poteškoće. Također, tu si i određeni problemi administrativnog karaktera, ali ih mi uvijek vrlo dobro i uspješno prevazilazimo. Imamo izuzetno dobru komunikaciju sa Skijaškim savezom BiH i svim ostalim savezima – kazao je Fazlagić.

 

Generalni sekretar se osvrnuo i na nedavno učešće delegacije OKBiH na Generalnoj skupštini Evropskog olimpijskog komiteta – EOC u Zagrebu, na kojem je predstavljen projekt EYOF 2019. godine u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

 

– Nakon uspješne prezentacije direktora EYOF-a zaključak je bio jedinstven, napravili smo ogroman pomak. Predstavnici EOC-a su primijetili infrastrukturne i organizacione pomake. Više nije pitanje, EYOF će se održati sto posto, samo je pitanje nivoa organizacije. EYOF je najveći sportski projekt u BiH od ZOI 1984. Naša očekivanja su da ćemo dobiti čistu desetku i napokon poslati sliku o BiH da ovdje žive marljivi i pametni ljudi, spremni da organizuju velika takmičenja – rekao je Fazlagić.

 

Na Generalnoj skupštini za predsjednika EOC-a je izabran Slovenac Janez Kocijančič, a iz našeg regiona izabrano je nekoliko predstavnika u direktnu vlast ove institucije.

 

– Kocijančič je veliki prijatelj Bosne i Hercegovine, a ujedno i potpredsjednik Svjetske skijaške federacije – FIS, za generelnog sekretara EOC-a izabran je Italijan Raffaele Pagnozzi, a u Izvršnom odboru, koji broji 15 članova, nalaze se i predstavnici Hrvatske i Srbije tako da smo izborom bili izuzetno zadovoljni. Očekujemo još bolju suradnju sa EOC-om, pogotovo na realiziaciji projekata kao što je EYOF 2019. – rekao je na kraju razgovora Fazlagić.


sportske.ba/ Ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.