x

BiH u nevjerici zbog katastrofalne nesreće: Roditelji zanijemili od boli, proglašen Dan žalosti!

U tišini i sa zastavama spuštenim na pola koplja, općinska uprava i stanovnici Novog Goražda ispratili su sedmogodišnju N. T., djevojčicu koja je na putu do škole poginula u saobraćajnoj nesreći. 

- Odgađaju se sve javne, kulturne i sportske manifestacije, a u svim ugostiteljskim objektima nije dozvoljeno emitirati muziku - navedeno je u odluci načelnice Mile Petković. 

 

Poštujući bol koju proživljavaju, i mediji su poštedjeli shrvane roditelje dodatnog uznemiravanja pa su tugu s njima na sahrani u groblju Crkve svetog Đorđa u Donjoj Sopotnici podijelili najbliži i sugrađani, koji nisu uspijevali pronaći riječi utjehe. 

 

Stravična saobraćajna nesreća dogodila se u četvrtak u 12.30 sati, kada je Vukašin Ćurčić iz Čačka u oštroj krivini izgubio kontrolu nad motociklom, koji je potom otklizao preko suprotne saobraćajne trake i udario u troje djece na trotoaru, koja su sa majkom krenula ka školi.

 

U Urgentnom centru u Goraždu sve su učinili, ali sedmogodišnjakinju, koja je dovezena bez znakova života, nisu uspjeli reanimirati. Smrt djevojčice, lijepe kao anđeo, zdravstveni radnici u Goraždu teško su podnijeli, a mnogi nisu uspjeli zadržati suze. 

 

Njena sestra T. T. sa povredama glave prevezena je u Univerzitetsku bolnicu u Foči, a zatim i u Kliniku urgentne medicine Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo, gdje je uspješno operirana. Informacija da je prevezena s Odjela intenzivne njege, ohrabruje da će njen oporavak teći dobro. 

 

Motociklista je uhapšen odmah po dolasku policije, a nakon jednodnevnog pritvora u PU Novo Goražde, jučer je isporučen okružnoj tužiteljici Anici Vukadin u Rogatici. 

 

- Ovo Tužilaštvo donijelo je naredbu o provođenju istrage zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo ugrožavanje javnog saobraćaja. U zakonom predviđenom roku podnijet ću i prijedlog za određivanje pritvora zbog okolnosti koje ukazuju na opasnost od bijega i bojazni da će utjecati na svjedoke i sakriti tragove važne za krivični postupak - kazala nam je Vukadin.

 

Naređeno je uzimanje krvi i urina od vozača kako bi se utvrdilo je li u trenutku nesreće imao alkohola u organizmu, a vještak saobraćajne struke snimio je dokaze na mjestu nesreće i Tužilaštvu će dostaviti svoj nalaz i mišljenje o uzroku nesreće i tehničkoj ispravnosti motocikla. 

 

Slična nesreća, kazao nam je Momir Radojičić, direktor Osnovne škole “Vuk Karadžić” iz Višegrada, u koju je nastradala djevojčica tek bila upisana u prvi razred, desila se prije, otprilike, godinu kod Područne škole u Novom Goraždu.

 

- Tada smo se maksimalno, preko policije, borili da se postave saobraćajni znaci i da se pooštre mjere u kontroli saobraćaja. Teško nam je zbog ove tragedije. Najoštrije osuđujemo ovakvo ponašanje u saobraćaju i apeliramo na policiju da pojača oprez - rekao nam je Radojičić.

(avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.