x

Bijele mrlje na čokoladi: Evo da li je opasno pojesti takvu poslasticu!

Kada čokolada izgubi crnu boju i dobije bijele pjege, a svima se desilo da takav prizor vidimo, znači da je ona “procvijetala”, u hemijskom smislu.

Taj bijeli prah na površini je, zapravo, posljedica izloženosti visokoj temperaturi i nastaje od kakao puter masti.

 

Svaki put kada se čokolada otopi i ponovo stegne, dolazi do pojave bijelih mrlja. Do ove reakcije može da dođe i zbog greške u toku same proizvodnje, uglavnom zbog nepravilnog zagrijevanja. 

 

Vjerovatno ste primijetili da kvalitetne čokolade nemaju taj problem, jer su prošle kroz proces stabilizacije masti. Ako su one nestabilne, neminovno će doći do kristalizacije i pojavit će se bijele fleke.

 

Drugi razlog pojave bijelih mrlja je šećer. Ukoliko je čokolada izložena vlagi ili zraku, on se odvaja i kristališe na površini. Ove mrlje su posljedica lošeg skladištenja ili kondenzacije.

 

Na kraju se postavlja pitanje koliko je sigurno jesti takvu čokoladu. Možda neće izgledati lijepo ali je ona sigurna za jelo. Ukoliko vam mrlje smetaju, čuvajte čokoladu u hermetički zatvorenoj posudi ili u omotaču.

 

Čokoladu ne bi trebalo držati u frižideru zbog vlage. Umjerena temperatura je nešto što joj savršeno odgovara.

 

Izvor: Avaz.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.