Bijeli luk – vitak struk!- Ekskluziva.ba/Lifestyle/Kuhinja
13.11.17 u 21:11

Bijeli luk – vitak struk!

Bijeli luk je namirnica bez koje se ne može zamisliti naša kuhinja. Napravite teleće šnicle u sosu od pečuraka, krem čorbu, vegetarijanski paprikaš i filete pastrmke.

Bijeli luk – vitak struk!
GALERIJA

Teleće šnicle u sosu od pečuraka

 

Potrebno je: 4 teleće šnicle, 3 kašike brašna, ulje, so, biber Za sos: crni luk, 4 čena belog luka, 200 g pečuraka, 1 dl belog vina, so, biber, 3 kašike kisele pavlake

 

Istanjite šnicle tučkom za meso, pospite ih solju i biberom, uvaljajte u brašno i pržite na zagrejanom ulju oko 15 minuta, pa okrenite na drugu stranu. Izvadite šnicle na tanjir, a u istom tiganju propržite sitno iseckan crni luk, dodajte izgnječen beli luk i pečurke iseckane na šnite. Dodajte belo vino i dinstajte dok alkohol ne ispari. Kad je sos gotov, dodajte so, biber, kiselu pavlaku i dobro promješajte. Služite uz list zelene salate i čeri paradajz ili uz kuvani brokoli i šargarepu.

 

Krem čorba

 

Potrebno je: glavica belog luka, crni luk, 2 krompira, 200 ml neutralne pavlake, kocka supe od povrća, veza peršuna, so, biber, maslinovo ulje

 

Na maslinovom ulju propržite sitno iseckan crni luk i dodajte izgnječen beli luk. Dodajte vodu i kocku supe, pa krompir iseckan na kockice. Pri kraju kuvanja, začinite solju i biberom i ispasirajte štapnim mikserom. Ubacite neutralnu pavlaku i ako je pregusto, dodajte još vode i potom sitno iseckan peršun. Služite uz bruskete ili tost.

 

Vegetarijanski paprikaš

 

Potrebno je: crni luk, crveni luk, 4 čena belog luka, 3 šargarepe, paradajz, tikvica, 2 zelene paprike, 2 crvene paprike, 2 krompira, maslinovo ulje, so, biber, mirođija

 

Sitno iseckajte crni, crveni i beli luk, šargarepu, paradajz, tikvice i krompir isecite na kocke, a paprike na trake. U dubljem tiganju zagrejte maslinovo ulje, ubacite crni i crveni luk i dinstajte dok ne dobiju staklastu boju. Zatim ubacite šargarepu i krompir, nalijte malo vode i kuvajte 15 minuta. Dodajte papriku, so, biber, sitno seckanu svežu mirođiju (može i sušena) i kuvajte još pola sata.

 

Fileti pastrmke

 

Potrebno je: 1 kg fileta pastrmke, maslinovo ulje, 4 čena belog luka, ruzmarin, veza peršuna, so, biber, limun, 500 g krompira

 

Izgnječite beli luk, dodajte iseckan peršun i ruzmarin, maslinovo ulje, sok od pola limuna, so, biber i dobro promešajte. Stavite filete ribe u tepsiju, prelijte sosom, zatvorite folijom i ostavite u frižideru sat vremena. Krupnije isecite krompir, stavite ga u činiju, dodajte maslinovo ulje, so i biber i dobro promešajte. Pecite krompir u vatrostalnoj posudi ili pekaču u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko pola sata. Zatim dodajte i ribu i pecite još 20 minuta, pazite da pastrmka ne izgori jer će tako biti suva.

 

Izvor: Cafe.ba

Facebook komentari
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala ekskluziva.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal ekskluziva.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara ekskluziva.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Predstavljamo
NAJNOVIJE GALERIJE

  • FOTOGRAFIJA: 39
    15 .
    11 .
    Hookah Lounge Story
    Sarajevo

  • FOTOGRAFIJA: 51
    11 .
    11 .
    Pivnica HS
    Sarajevo

  • FOTOGRAFIJA: 54
    11 .
    11 .
    Club Delux
    Hadžići

  • FOTOGRAFIJA: 40
    11 .
    11 .
    Coloseum Club
    Sarajevo

  • FOTOGRAFIJA: 39
    04 .
    11 .
    Club Delux
    Hadžići

  • FOTOGRAFIJA: 35
    03 .
    11 .
    Pivnica HS
    Sarajevo

  • FOTOGRAFIJA: 43
    03 .
    11 .
    Restoran Kod Šećka
    Sarajevo

  • FOTOGRAFIJA: 79
    31 .
    10 .
    Restoran & Pub Kamin
    Kiseljak

  • FOTOGRAFIJA: 54
    28 .
    10 .
    Pivnica HS
    Sarajevo

  • FOTOGRAFIJA: 48
    28 .
    10 .
    Club Delux
    Hadžići

  • FOTOGRAFIJA: 26
    27 .
    10 .
    Coloseum Club
    Sarajevo

  • FOTOGRAFIJA: 42
    21 .
    10 .
    Hookah Bar Aroma
    Sarajevo

  • FOTOGRAFIJA: 35
    21 .
    10 .
    Pivnica HS
    Sarajevo

  • FOTOGRAFIJA: 45
    20 .
    10 .
    Caffe Bar Mojito
    Sarajevo

  • FOTOGRAFIJA: 58
    20 .
    10 .
    Club Delux
    Hadžići

  • FOTOGRAFIJA: 77
    20 .
    10 .
    Coloseum Club
    Sarajevo

  • FOTOGRAFIJA: 75
    13 .
    10 .
    Club Estrada
    IZVAN BiH

  • FOTOGRAFIJA: 41
    14 .
    10 .
    Pivnica HS
    Sarajevo

  • FOTOGRAFIJA: 53
    14 .
    10 .
    Club Delux
    Hadžići

  • FOTOGRAFIJA: 50
    14 .
    10 .
    Coloseum Club
    Sarajevo

  • FOTOGRAFIJA: 67
    07 .
    10 .
    The Best Club
    Bihać

  • FOTOGRAFIJA: 31
    07 .
    10 .
    Pivnica HS
    Sarajevo

  • FOTOGRAFIJA: 56
    07 .
    10 .
    Club Delux
    Hadžići

  • FOTOGRAFIJA: 53
    07 .
    10 .
    Restoran Halka
    Cazin

  • FOTOGRAFIJA: 59
    06 .
    10 .
    Caffe Bar No Exit
    Vogošća

  • FOTOGRAFIJA: 52
    04 .
    10 .
    Hookah Lounge New York
    Sarajevo

  • FOTOGRAFIJA: 43
    30 .
    09 .
    Club Delux
    Hadžići

  • FOTOGRAFIJA: 36
    29 .
    09 .
    Hookah Lounge Mist
    Sarajevo
  • Imate vijest, fotografiju ili video za nas ? Šaljite nam na: [email protected] ili na našu FB fan stranicu i budite nagrađeni !
    Najavljujemo
    dodaj najavu
  • 25.11. 22:00

    Nesha Bridzis - Stand Up...

  • DANAS 21:00

    NEŠAD SELMAN U PIVNICI HS!...

  • DANAS u 20:00

    BALET NA LEDU U SARAJEVU!...

  • DANAS u 21:00

    NAIDA BEŠLAGIĆ U CLUBU DELUX!...

  • SUTRA u 00:00

    Retreat Autentična komunikacija, srce uz srce...

  • SUTRA u 10:00

    Dan muškaraca BiH u Alta shopping centru...

  • SUTRA u 20:00

    BALET NA LEDU – Sarajevo disk nagrađuje povjerenje...

  • vidi još najava
    Pratite nas...
    Šta kažu poznati na twitteru ?

    Get Adobe Flash player

    Facebook preporuke