x

Bijelo dugme: Predstavljen Box set deluxe povodom 40. godišnjice od prvog albuma!

Croatia Records (ex Jugoton) je danas predstavila projekt povodom 40 godina od objavljivanja „Kad bi` bio bijelo dugme“ 1974. godine, prvog albuma Bijelog dugmeta.

Na temeljima muzike šezdesetih (The Beatles, The Rolling Stones, The Who... ) niknulo je početkom sedamdesetih Bijelo dugme, a do kraja osamdesetih obilježilo je i zauvijek promijenilo muzičku scenu na ex-yu prostorima. Njihove pjesme prihvatile su sve generacije, albumi su prodani u milionskim primjercima, a euforija koju su izazivali svojom pojavom među mladima, bila je neviđena dotad. 

Bijelo dugme - Box set deluxe po prvi put objedinjuje svih devet studijskih albuma na novom 180-gramskom vinylu, uz bonus singlicu "Top/Ove ću noći naći blues" (od čije objave je također prošlo 40 godina ). Ovo limitirano, luksuzno izdanje obogaćeno je i knjigom Bijelo dugme, koju potpisuju dobri poznavatelji benda, saradnici i prijatelji, neprijeporni poznavatelji pop kulture i rocka posebno, Siniša Škarica i Dušan Vesić. U knjizi će se ekskluzivno naći i veliki broj nikad objavljenih fotografija i dokumenata iz diskografske karijere Bijelog dugmeta, download šifra za preuzimanje svih remasteriranih pjesama iz ovog box seta te rijetke memorabilije grupe. 

Po uzoru na objavljeni Box Set LP-a The Beatlesa "The Beatles Deluxe Vinyl Box Set" (http://www.thebeatles.com/vinyl/), svi albumi Bijelog dugmeta su remasterizirani u studiju Abbey Road, pod vodstvom Sean Mageeja, ton majstora čiji je remastering "Vinyl Box Seta" Beatlesa iz 2011. godine nagrađen i prestižnom nagradom Grammy. 

Nezamisliv uspjeh svih devet studijskih albuma; Kad bi bio bijelo dugme, Šta bi dao da si na mom mjestu, Eto! Baš hoću!, Bitanga i princeza, Doživjeti stotu, Uspavanka za Radmilu M., Bijelo dugme, Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo, Ćiribiribela, rasprodane turneje i mnogobrojne hit pjesme te kontroverza koja ih je pratila cijelu karijeru doveli su ih do statusa najvećeg rock benda ovih prostora. Bijelo dugme bilo je i ostalo naš jedini bend koji je zaslužio pripadati tadašnjoj svjetskoj rock sceni, a neki od njihovih albuma snimani su u najznačajnijim svjetskim studijima pod paskom najboljih glazbenih producenata, dok su članovi benda uživali status pravih rock zvijezda. 

"...Bijelo dugme, bilo je naš Elvis, ali i Beatlesi, tako nekako započinje ova priča (...) poput Presleya iz gotovo getoizirane scene prvi su izveli rock na veliku pozornicu kao nešto s čime valja više nego ozbiljno računati i postali objektom masovnog obožavanja, a potom su poput Beatlesa - kao novi kraljevi popa - najavili da ono što rade ima aspiraciju nazvati se umjetnošću..." – odlomak iz teksta Siniše Škarice - "Bijelo dugme/Jugotonove godine" 

"...Prvi su od naših snimali u Londonu. Prvi su napravili turneju po sportskim halama. Prvi su označili puteve muzičkoj industriji. Prvi su zaradili novac od svoje muzike. Imali su sve što krasi jednu rock biografiju: skandale, drogu, seks, alkohol, zatvor, na kraju jednu zagonetnu smrt. Prvi su imali potpunu euforiju publike na koncertima, ali i van njih. Oni su jedini dokaz da je takva karijera izvan engleskog jezika uopšte bila moguća. ..." – odlomak iz teksta Dušana Vesića - "Bijelo dugme: Mit koji raste" 

Ovakvo kapitalno izdanje u limitiranim primjercima od 1000 komada bit će objavljeno 14. 11. 2014., a moći će se kupiti u odabranim trgovinama širom regije te putem online trgovina: Amazon (www.amazon.com), Croatia Records Web Shop (http://shop.crorec.hr/). 

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.