x

Bijelo meso na 5 načina!

Napravite različita jela od bijelog mesa: punjeno pesto sosom i sirom, sa karijem i povrćem, kao marokanski specijalitet, sa brokolijem i krem-sirom ili sa prazilukom

Punjeno pesto sosom i sirom

 

Za 4 osobe potrebno je: 4 pileća bela mesa, 60 ml pesto sosa, 3 krupnija paradajza, 8 debljih šnita mekog kačkavalja, 60 ml balzamiko sirćeta, 4 kašike seckanog vlašca, ulje, so i biber.

 

Zagrejte rernu na 190 stepeni. Pileće meso zasecite po debljini , pazeći da ga potpuno ne isečete sa druge strane. Potom ga sa unutrašnje strane premažite pesto sosom i filujte kriškama paradajza i šnitama kačkavalja. Krajeve zatvorite drvenim čačkalicama, pa punjene “paketiće” mesa posolite i pobiberite i stavite u pleh i premažite balzamiko sirćetom i poprskajte maslinovim uljem. Pecite 20-25 minuta, dok meso ne izgubi roze boju. Posle desetak minuta ga okrenite. Pečeno meso po želji pospite seckanim vlašćem i poslužite uz kuvanu testeninu, artičoke i rukolu ili prilog po želji.

 

Sočna piletina na praziluku

 

Za 4 osobe potrebno je: 4 pileća bela mesa bez kožice (isečena na trake), crvena paprika iseckana na kockice, 250 g iseckanog praziluka, 150 ml belog vina, 250 ml krem-pavlake za kuvanje, 4 kašike seckanog svežeg bosiljka, maslinovo ulje, so i biber.

 

U velikom tiganju zagrejte malo ulja na srednjoj temperaturi pa ispržite iseckano meso 7-10 minuta uz povremeno mešanje. Zatim dodajte papriku i praziluk i dinstajte 3 -5 minuta dok povrće ne omekša. Prelijte belim vinom, kuvajte dok polovina tečnosti ne ispari pa dolijte krem-pavlaku. Posolite i pobiberite po želji, zagrejte do ključanja na srednjoj temperaturi i ostavite da se krčka oko 5 minuta, dok meso potpuno ne omekša. Na kraju umešajte seckani bosiljak i poslužite uz prilog po želji.

 

Pileći kari i povrće

 

Za 4-6 osoba potrebno je: 650 g pilećeg belog mesa bez kožice iseckanog na kocke, 340 g gotovog crvenog kari sosa, 12 mahuna zelene boranije iseckane na manje delove, 12 malih glavica kineskog kupusa, iseckana šargarepa, glavica crnog luka, kašika seckanog đumbira, kašika seckanog belog luka, ulje, so i biber.

 

Zagrejte malo ulja u tiganju na srednjoj temperaturi i izdinstajte pileće meso 5-7 minuta, dok ne porumeni. Zatim umešajte seckani crni i beli luk i đumbir, kratko propržite uz stalno mešanje pa dodajte boraniju, mini kineski kupus i šargarepu, posolite i pobiberite i dinstajte desetak minuta. Poslužite uz prilog po želji.

 

Sa brokolijem i krem-sirom

 

Za 4 osobe potrebno je: 4 pileća bela mesa bez kožice, 200 ml krem-sira, 200 g iseckanog brokolija, kašika seckanog estragona, 250 ml marinara sosa, nekoliko listića svežeg bosiljka, maslinovo ulje, so i biber.

 

Zasecite belo meso po debljini pazeći da ga sasvim ne presečete na kraju. U manjoj posudi pomešajte krem-sir, iseckani brokoli i estragon, posolite i pobiberite. Napunite belo meso pripremljenom smesom, pa krajeve zakačite drvenim čačkalicama. U šerpi zagrejte marinara sos na umerenoj temperaturi. U tiganju zagrejte melo ulja na srednjoj temperaturi i ispržite punjenu piletinu najmanje 5-7 minuta sa svake strane, dok meso ne bude dobro pečeno. Gotovo meso prelijte vrućim sosom, pospite listićima bosiljka i poslužite uz prilog po želji.

 

Marokanski specijalitet

 

Za 4 osobe potrebno je: 4 pileća bela mesa, 250 g kuskus pahuljica, 100 g suvog grožđa, 180 ml gustog jogurta, 2 kašičice kumina, 80 ml badema, 3 kašike sveže seckane mente, kašika rendane limunove kore, kašičica kurkume, 3 kašike maslinovog ulja, so, biber i 250 ml kipuće vode.

 

Isecite belo meso na tanke duguljaste komadiće. U manjoj posudi pomešajte kumin i kurkumu i pospite piletinu. U tiganju zagrejte 2 kašike maslinovog ulja na srednjoj temperaturi i propržite pileće meso 3-5 minuta. U posudi sa hermetičkim zatvaranjem pomešajte kuskus sa ostatkom ulja, dodajte očišćeno suvo grožđe i bademe. Posolite i pobiberite, prelijte kipućom vodom, poklopite i ostavite da nabubri 5-7 minuta. Potom promešajte viljuškom i dodajte dve kašike seckane mente. U manjoj posudi pomešajte jogurt, preostalu kašiku mente i rendanu limunovu koru. Aromatični jogurt poslužite uz piletinu i kuskus.

 

Izvor: Cafe.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.