x

Bijelo povrće: Kada bi znali koliko je dobro, jeli bi ga češće!

Važnost bijelog povrća nerijetko zanemarujemo jer najčešće slušamo o zdravstvenim prednostima jarko obojenog voća i povrća. No, bijelo povrće je iznimno zdravo, pa vam stoga otkrivamo koje biste četiri namirnice obavezno trebali uključiti u ishranu.

Karfiol – Sadrži sumporne spojeve koje se povezuju sa borbom protiv raka, jačanjem koštanog tkiva i održavanjem zdravlja krvnih žila.

 

Gljive – Gljive su niskokalorične, bez masti, bez holesterola i glutena, a sadrže i sasvim malo natrija. Bogate su selenom, kalijem, riboflavinom, niacinom i vitaminom D. Osim toga, gljive su veoma hranjive, pa će učiniti da se duže osjećate sitim.

 

Češnjak – Sprječava prehladu i gripu, vjeruje se da ubzava rast kose, te liječi akne. Osim toga, svojim antioksidantnim svojstvima osnažuje imunitet.

 

Krompir – Bijeli krompir je bogat vlaknima i kalijem. Pečeni, neoguljeni krompir srednje veličine ima oko 163 kalorije, nevjerovatnih 941 mg kalija, te 3,6 grama vlakana. Osim toga, sadrži vitamine C, B6, magnezij, te malu količinu proteina visoke kvalitete.

 

Izvor: ljepota.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.