x

Bit će vas sram kad saznate zašto bi vas komarci mogli pikati više nego druge ljude!

Ako ste jedni od onih koje komarci pikaju više nego druge ljude, za to bi mogao postojati i ne baš laskav razlog, piše Indy100. Naime, moglo bi se raditi o smrdljivim čarapama. Istraživači iz londonske Škole higijene i tropske medicine uzeli su uzorak od 200 pari čarapa da utvrde u kojoj je mjeri privlačnost komarcima genetska.

Čarape su uzeli od identičnih i dvojajčanih blizanaca jer se na temelju prijašnje studije pokazalo da su identični blizanci privlačniji komarcima. U istraživanju će im staviti čarape i pustiti komarce u izoliran i vjetrovit prostor te istražiti čija stopala će komarcima proizvesti odbojne ili privlačne kemikalije.

 

``Nemamo puno saznanja o tome što nas čini privlačnijima komarcima. Nadamo se da će nam ovo istraživanje dati više informacija o mehanizmima koji mogu pomoći promijeniti miris tijela da bismo im bili manje privlačni``, rekao je James Logan, voditelj projekta kojeg je nedavno započeo. ``Nadamo se da ćemo identificirati gene koji mogu proizvesti kemikalije koje tjeraju komarce, odnosno oblik lijeka temeljen na tim kemikalijama koji bi ih odbijao``, rekao je.

 

Prijašnja su istraživanja pokazala da komarci preferiraju trudnice i osobe kod kojih se izraženije osjete određene vrste kiselina poput mokraćne kiseline.

(Index.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.