x

Biznis u SAD-u, a kod nas ga se još niko nije sjetio !

U SAD-u je u posljednje vrijeme procvjetao biznis iznajmljivanja guma s mogućnošću otkupa, nalik leasingu. Naime, Amerikanci još uvijek osjećaju posljedice krize, te mnogi od njih ne mogu dobiti kredit u banci ili otići u minus kako bi kupili nove gume.

Lanci iznajmljivača guma tako građanima nude naizgled povoljne uslove za najam guma, a potom i njihov otkup. Primjerice, lanac Rent-N-Roll je jednoj porodici koja nije imala novca da kupi četiri nove gume za svoj Dodge Caravan ponudila da idućih 18 mjeseci za gume plaćaju 54.60 dolara mjesečno, što naposljetku iznosi 982 dolara. Taj iznos je gotovo tri puta veći od cijene seta guma u Wal-Martu, no Don i Florence Cherry nisu imali izbora.

``Kad radite od plaće do plaće opcije su vam limitirane. Ove su nam gume trebale, pa makar po bilo kojoj cijeni``, kazala je Florence za LA Times.

Ne platiš li - odnesu ti gume

No, problem nastaje ako klijenti nisu u stanju isplatiti mjesečnu ili tjednu ratu - iznajmljivači tada šalju radnike koji promptno skidaju gume s automobila i za to imaju podršku zakona.

Ipak, biznis cvjeta, jer ljudi nemaju izbora. ``Nisam mogla riskirati gubitak posla jer nemam gume, bez obzira koliko me to koštalo``, kazala je Michelle Collins, koja je gume za svoj Chevy Silverado nakon 18 mjeseci plaćanja platila gotovo 3.000 dolara (najjeftiniji set u trgovini je koštao 1.340 dolara).

``To je mlada industrija, ali ima mnogo potencijala``, komentirao je za list Matt Seaburn, predsjednik lanca Rent-a-Wheel koji je osnovan 2006. godine. Njegov lanac ima 89 trgovina, od toga 13 u Kaliforniji, a ima planove i za agresivno širenje na američkom tržištu.

Izvor: netmobil.net.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.