x

Bojama oživite životni prostor !

Proljeće je pravo vrijeme za renoviranje stambenog ili poslovnog prostora. Cilj renoviranja je učiniti prostor u kojem boravimo što ugodniji, ali često u toj želji pretjeramo tako da na kraju dobijemo kontra efekat. U svijetu se već dugi niz godina za poduhvate renoviranja unutrašnjih i vanjskih prostora traži stručno mišljenje arhitekte, dok je na našim prostorima to rijedak slučaj za koji se većinom odlučuju osobe imućnijeg imovinskog statusa. Na relativno novom bh. portalu za gradnju www.ebau.ba je u arhitektonskim uslugama u cjenovniku postavljena i usluga idejnog rješenja enterijera za novi ili već postojeći objekat koja se kreće između 5 i 10 KM/m², tako da idejni projekat enterijera za stan od 50 m² košta između 250 i 500 KM što i nije veliki iznos u odnosu na kvalitet i iskorišćenost prostora koju dobijete nakon što svoj stambeni/poslovni prostor renovirate uz stručnu pomoć.  

Istu važnost u projektovanju enterijera imaju materijali koji se koriste u prostoru i boje koje će dominirati nakon renoviranja.  Na portalu www.ebau.ba možete pronaći veliki izbor materijala i boja za Vaš stambeni/poslovni prostor. Opšte pravilo je da se u stanovima koji imaju manje prirodnog osvjetljenja koriste svjetliji tonovi boja, dok se u prostorima sa velikom količinom prirodnog osvjetljenja mogu kombinovati razne nijanse boja. Naravno, svaki projekat enterijera je jedinstven, i radi se po željama investitora, od materijala, boja, do najsitnijih detalja. Krajnji korisnik je taj koji će prostor koristiti (krajnji korisnik prostora je najvažniji), a zadatak arhitekte i jeste da prostor investitora učini ugodnim za svakodnevni boravak, a pri tome organizuje što efikasnije korišćenje stambenog prostora.

Sepia nijanse boja su jako zahvalne za održavanje, lijepo se uklapaju u prostor, te se u tim nijansama može uraditi kompletan projekat, moderno ili tradicionalno uređenog stambenog prostora. Veliki izbor ovih boja se može naći na portalu ebau.ba, u asortimanu proizvođača koji distribuiraju svoje artikle na teritoriji BiH(http://www.ebau.ba/ebau/kategorija/156/-unutrasnje-boje). Prednost ovih boja je što se nijansiranjem boje sa bijelom bojom može dobiti tačna nijansa boje koja će se poslije uklopiti sa već postojećim ili novim namještajem i detaljima koji prostor čine jedinstvenim, kao što su slike, ukrasi i slično. Nakon farbanja zidova možete napraviti jaču (tamniju) nijansu iste boje miješanjem tona i bijele boje za farbanje detalja, ranije dogovorenih sa Vašim arhitektom. 

Pored ovog načina spravljanja određene nijanse, tu je i fabričko nijansiranje, koje kao i predhodna vrsta nijansiranja boje ima svoje prednosti i nedostatke. Prednost u odnosu na ručno miješanje boja je u svakom slučaju jednakost dobivene nijanse, dok je najveći nedostatak cijena. 

Uz sepija boje zidova, kao što su oker, svijetlo smeđa, boja breskve itd. može se koristiti namještaj od svih prirodnih materijala. To najprije podrazumjeva drveni namještaj, bez obzira da li je napravljen od pločastog materijala (club stolovi, police, nosači, komode, postolja isl) ili punog drveta koje se koristi za krevete, stolove, stolice i slično. Kao moderniju i jeftiniju opciju opremanja stambenog prostora, koristi se pločasti namještaj. Praktičniji je  za manje prostore, radi se po mjeri i ne zauzima puno prostora. Praktičan je i iz razloga što se od određene boje ploče može napraviti priča i detaljima „provući“ kroz kompletan stambeni prostor. 

Namještaj od punog drveta se također uklapa u sepija nijanse zidova, ali zahtijeva puno više prostora. Idealan je za velike dnevne boravke, gdje je omogućen prolaz sa svih strana oko garniture za sjedenje, većih je dimenzija, i mnogo je skuplji, ali i kvalitetniji od pločastog. Zbog svega navedenog investitori se najčešće odlučuju za prvu opciju namještanja stabenog prostora kako iz ekonomskih, tako i iz praktičnih razloga. 

U svakoj opciji renoviranja Vašeg stana odabira boja, nijansi, vrste i materijala namještaja, lični detalj, cvijet, slika, ukras ili uspomena se uvijek lijepo mogu uklopiti i Vaš prostor učiniti jedinstvenim, unikatnim i Vama ugodnim za boravak, a gdje kupiti boje i ostali materijal te po kojoj cijeni, možete saznati na web stranici ebau.ba.

ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.