Bolji od krompira: 3 glavna razloga zašto biste trebali jesti batat!
Batat je odličan izvor vitamina C koji jača imunitet i sprječava nastanak bolesti. Uz to ima dosta tiamina, mangana i kalija koji održavaju zdravlje živčanog i kardiovaskularnog sustava.
Batat ili slatki krompir je korjenasto povrće iz porodice Convolvulaceae s jakom nutricionističkom vrijednošću koja se upotrebljava već posljednjih 5.000 godina. Iako su jestivi i njezini listovi, najčešće se priprema sladak gomolj prepun škroba.
Ovaj plod izrazite narančaste boje potječe iz tropskih šuma Južne Amerike, a uspijeva diljem svijeta. Batat u svojem nazivu ima riječ sladak zbog karakterističnog okusa, no njegova se konzumacija preporučuje i osobama oboljelima od dijabetesa. Ovdje otkrijte koje vrste hrane su najbolje i najgore za osobe oboljele od dijabetesa.
Saznajte tri glavna razloga zbog kojih biste trebali jesti batat:
1. Snaži imunitet
Batat je dobar izvor vitamina C, a jedan veći slatki krompir zadovoljava čak 70 posto dnevnih potreba za ovim vitaminom, što je duplo više od običnog krompira. Vitamin C je neophodan za jačanje imuniteta i odbijanja bolesti, ali i ključan kod zaštite stanica, zdravlje zubi i živčanog sustava.
2. Čuva tijelo od stresa
Ovaj je slatki krompir i dobar izbor mangana koji jamči zdravlje kostiju, ali i štiti stanice od štete koje izaziva stres. Batat sadrži i tiamin ili vitamin B1 koji osigurava zdravlje živčanog i kardiovaskularnog sustava.
3. Jača rad mišića
Za zdravlje kardiovaskularnog i živčanog sustava ključan je i kalij. Batat obiluje ovim mineralom – u 100 grama nalazi se više od 335 miligrama – koji snižava krvni tlak, osigurava pravilan rad mišića, te sprječava grčenje u istima.
Izvor: cafe.ba/ekskluziva.ba
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.