x

Bolji od krompira: 3 glavna razloga zašto biste trebali jesti batat!

Batat je odličan izvor vitamina C koji jača imunitet i sprječava nastanak bolesti. Uz to ima dosta tiamina, mangana i kalija koji održavaju zdravlje živčanog i kardiovaskularnog sustava.

Batat ili slatki krompir je korjenasto povrće iz porodice Convolvulaceae s jakom nutricionističkom vrijednošću koja se upotrebljava već posljednjih 5.000 godina. Iako su jestivi i njezini listovi, najčešće se priprema sladak gomolj prepun škroba. 

 

Ovaj plod izrazite narančaste boje potječe iz tropskih šuma Južne Amerike, a uspijeva diljem svijeta. Batat u svojem nazivu ima riječ sladak zbog karakterističnog okusa, no njegova se konzumacija preporučuje i osobama oboljelima od dijabetesa. Ovdje otkrijte koje vrste hrane su najbolje i najgore za osobe oboljele od dijabetesa.

 

Saznajte tri glavna razloga zbog kojih biste trebali jesti batat: 

 

1. Snaži imunitet 

Batat je dobar izvor vitamina C, a jedan veći slatki krompir zadovoljava čak 70 posto dnevnih potreba za ovim vitaminom, što je duplo više od običnog krompira. Vitamin C je neophodan za jačanje imuniteta i odbijanja bolesti, ali i ključan kod zaštite stanica, zdravlje zubi i živčanog sustava.

 

2. Čuva tijelo od stresa 

Ovaj je slatki krompir i dobar izbor mangana koji jamči zdravlje kostiju, ali i štiti stanice od štete koje izaziva stres. Batat sadrži i tiamin ili vitamin B1 koji osigurava zdravlje živčanog i kardiovaskularnog sustava. 

 

3. Jača rad mišića 

Za zdravlje kardiovaskularnog i živčanog sustava ključan je i kalij. Batat obiluje ovim mineralom – u 100 grama nalazi se više od 335 miligrama – koji snižava krvni tlak, osigurava pravilan rad mišića, te sprječava grčenje u istima.

 

Izvor: cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.