x

Borit ćemo se do posljednje minute !

Imali smo mnogo asova - Hasana Salihamidžića, Sergeja Barbareza, Elvira Bolića... Prošli smo kroz sito i rešeto, slavili zbog pobjeda i tugovali zbog posrtaja na posljednjim preprekama, ali dugo nije vladala ovakva atmosfera uoči jedne utakmice nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Danas igramo petu utakmicu kvalifikacija, tek petu, cijela Bosna i Hercegovina već je na nogama, spremna za nezapamćeno slavlje koje bi bilo samo uvod u centralni događaj ciklusa koji će, nadajmo se, tek uslijediti za nekoliko mjeseci - proslavu plasmana na Svjetsko prvenstvo 2014. godine.

Previše optimizma

Očekivanja su velika, a euforija ogromna, ali prva zvijezda bh. fudbalskog neba Edin Džeko, u razgovoru za ``Dnevni avaz``, na dan utakmice poručuje da za pobjedu nad Grcima ne treba vruća već hladna glava.

- Optimizam je kod nas uvijek prisutan, čak i iznad očekivanja. Mi smo najbolji za stvaranje euforije. Ipak, mislim da nam to pred ovu utakmicu nije potrebno. Pritisak i teret nam ne trebaju. Idemo izaći na teren i odigrati onako kako najbolje znamo, kako ja tako i moji saigrači - govori Džeko.

Kako bi se utakmica mogla razvijati, pitanje je na koje ćemo tek saznati odgovor. Napasti od samog početka ili strpljivo čekati šansu? Prema Džekinom mišljenju, s nezgodnim Grcima treba biti oprezan.

- Ne trebamo srljati i ići grlom u jagode, kao što neće ni oni. Naravno, ne trebamo ih ni čekati. Moramo biti oprezni u svakom segmentu igre. Oni su bivši evropski prvaci i ekipa za respekt, tim koji je spreman kazniti svaku našu grešku. Najveći aduti su im kontranapadi i prekidi, tu posebno trebamo biti oprezni, ali mislim da strpljivom i pametnom igrom možemo parirati njihovoj taktici - tvrdi Džeko.

Izvući pouke

Napadač Mančester sitija naglašava da nam slične utakmice, koje smo igrali, trebaju biti putokaz kako odigrati ovu. Šta je ključ pobjede?

- Ključ je u tome da budemo čvrsti i strpljivi, a šanse će doći. Grci su iskusna ekipa koja u nogama ima mnogo ovakvih i sličnih utakmica. Imali smo i mi, baš iz njih trebamo izvući pouke - kaže naša zvijezda. 

Izvor:mojusk/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.