x

Borovnice - magija plave boje!

Borovnice koje trenutno svježe možete pronaći na tržnicama nisu iz naših šuma iz razloga što one u istima cvatu od travnja do lipnja, a plodovi dozrijevaju uglavnom tek u kolovozu

BOROVNICA je višegodišnji listopadni grm do visine 50 cm.

 

Borovnice koje trenutno svježe možete pronaći na tržnicama nisu iz naših šuma iz razloga što one u istima cvatu od travnja do lipnja, a plodovi dozrijevaju uglavnom tek u kolovozu. 

 

Zreli plodovi su tamno plave boje, a ponekad su i gotovo pa crni. Iako izrazito sitni, plodovi borovnice kriju brojna ljekovita svojstva. 

 

Borovnicama je potrebno kiselo tlo, sunce i vlaga te zaštita od vjetra, pa njihov uzgoj nije nimalo jednostavan. Najveći svjetski uzgajivač borovnica je SAD. 

 

Svježe borovnice imaju magličastu površinu te se prilikom protresanja izrazito dobro kotrljaju.

 

Svježe borovnice u hladnjaku se mogu skladištiti oko 10 dana, međutim, prije skladištenja u hladnjaku nemojte ih prati te ih postavite u posudu koja omogućuje cirkulaciju zraka. 

 

Energetska i nutritivna vrijednost

 

U 100 g borovnica, energetske vrijednosti 54 kcal, nalazi se oko 84 g vode, 14,5 g ugljikohidrata, 0,75 g bjelančevina i 0,33 g masti. 

 

U borovnicama se također nalazi i oko 2,4 g vlakana te izrazito velike količine vitamina C.

 

Nadalje, borovnice su i dobar izvor minerala, odnosno sadrže velike količine kalija, kalcija i fosfora. 

 

Ljekovitost borovnica

 

Ponekad se kaže da o ljekovitosti plodova borovnica svjedoči njihova boja. 

 

Borovnice su plave boje zbog antioksidansa pod nazivom antocijan. 

 

Opće je poznato da namirnice koje su bogate antioksidansima smanjuju rizik od pojave raka te rizik obolijevanja od srčanih i bolesti krvožilnog sustava.

 

Borovnice potiču cirkulaciju i širenje krvnih žila.   

 

Borovnice mogu zaštititi mozak od oksidativnog stresa te poboljšati koncentraciju i obradu informacija.

 

Vitamin C također ima snažno antioksidativno djelovanje. Izravno utječe na smanjenje rizika obolijevanja od karcinoma usta, ždrijela, želudca, debelog crijeva i pluća.

 

Vitamin C također ublažava nepoželjne simptome prehlade te astme.

 

Već smo spomenuli kako su borovnice bogate i dijetalnim vlaknima. One sadrže velike količine pektina koji je topiv u vodi te utječe na snižavanje kolesterola u krvi. 

 

Borovnice djeluju i antibakterijski te imaju moć pročišćavanja urinarnog trakta, ali i moć povećanja njegove otpornosti na infekcije. 

 

Navodno borovnice mogu pomoći, zahvaljujući antocijanu, u otklanjanju bakterije Escherichia coli.

 

Osim što borovnice poboljšavaju vid, one mogu prevenirati pojavu bolesti očiju do kojih dolazi prilikom starenja. 

 

Upozorenje

 

S obzirom da borovnice sadrže određenu količinu oksalata osobe koje su imale ili imaju problema s kalcijevim oksalatima, koji uzrokuju bubrežne kamence, trebaju se prije konzumacije borovnica obratiti svom liječniku. 

 

Izvor: Cafe.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.