x

Bosanac svojim programima osvojio tržište Australije!

Igor Stjepanović (37), rođeni Živiničanin, jedan je od uspješnijih biznismena u Australiji. Vlasnik je svjetski poznate kompanije ``GIS People`` iz Brizbejna, koja se bavi izradama mapa, bazama geografskih podataka, izrađivanjem softvera za navigaciju.

Kako danas piše ``Dnevni avaz``, Igor je sa 17 godina napustio Bosnu i Hercegovinu. Kao izbjeglica u Njemačkoj završio je srednju školu. Godinu nakon završetka srednje škole odlazi u Brizbejn, gdje završava fakultet kompjuterskih nauka i kao najbolji student dobiva posao u lokalnoj firmi koja razvija vlastiti GIS softver (Geografski informacijski sistem).

- U vrijeme kad sam osnovao kompaniju bio sam jedini zaposlenik. Međutim, potražnja za GIS servisima u Australiji počela je rasti, što sam vidio kao odličnu priliku za razvijanje biznisa. Nedugo zatim uposlio sam bivše kolege. Od početka, odnosno 2010. do danas, firma se toliko razvila, čak više nego što sam mogao i predvidjeti - priča Stjepanović.

Kako kaže, ``GIS People`` počeo je nizati pobjede na mnogim takmičenjima, što je otvorilo vrata za saradnju s najvećim australijskim firmama.

- Radili smo sa ``Santosom``, najvećom naftnom kompanijom u Australiji, zatim s ``Brisbane City Councilom``... Trud se isplatio, a uspjesi nisu ostali neprimjetni - istakao je Stjepanović, dodajući da je njegova kompanija prošle godine imala prihode od 2,4 miliona australijskih dolara (oko 3,2 miliona KM).

Izvor: nezavisne.com/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.