x

Bosanac tvorac nogometnog čuda u Švedskoj!

U centru pažnju medija u Švedskoj ponovo senašao jedan Bosanac. Riječ je o Reufu Jahiću, predsjedniku nogometnog kluba Angeback BK, koji je uspio napraviti pravu senzaciju u Švedskoj i u petoj ligi ove zemlje osvoji je prvo mjesto i plasirao se u viši rang takmičenja. 

O velikom uspjehu kluba pišu najpoznatiji mediji u Švedskoj, a ono čime se Reuf Jahić itekako ponosi  je što je njegova ekipa multietnička. Naime, zelene dresove koji krasi i zlatni ljiljan nose igrači su iz osam različitih etničkih grupa.

 

- Još niko ne može da vjeruje da se jedan mali klub iz Degerforsa plasirao u četvrtu kigu Švedske. Niko nam nije davao velike šanse pred početak prvenstva. Napravili smo pravu senzaciju, nešto kao Leicester koji je prošle godine u Engleskoj iznenadio sve favorite i osvojio prvo mjesto. Nogomet je najveća religija na svijetu i na fudbalskom igralištu nebitno ko ima kakvu boju kože, koje je vjeroispovijesti ili etničke pripadnosti – kaže Reuf Jahić koji dodaje da se veliki uspjeh Angebacka slavio do kasno iza ponoći uz hitove Dine Merlina, Halida Bešlića, Enesa Begovića...

 

Reuf Jahić je poznato lice među Bosancima i Hercegovcima u Švedskoj.  Rođen je u Srebreniku gdje se amaterski bavio nogometom. U Švedsku dolazi 1993. godine gdje se bavio fudbalom igrajući za klubove u 3. ligi, a poznat je i po mnogobrojnim akcijama pomoći klubovima u njegovom rodnom Srebreniku.Veliki je prijatelj sa legendama švedskog fudbala kao što su Olof Mellberg, koji stanuje blizu Jahića. U bliskim je kontaktima i sa nekadašnjim engleskim selektorom Sven Goranom Erikssonom.

 

U ekipi nastupa i nekoliko nogometaša iz BiH, ali i prostora bivše Jugoslavije. Hamdija Džaferović, Tarik Oruč, Anel Alibašić, HarisIbrić, Aleksa Milutinović samo su neki od njih. Velike zasluge za ovaj uspjeh ima 24-godišnji HarisIbrić koji je u deset utakmica u zelenom dresu postigao čak 13 golova. 

 

- O kakvoj senzaciji se radi najbolje govori činjenica da je kvota da se plasiramo u veći rang takmičenja bila veća od 100. Polako ali sigurno smo koračali ka tom cilju i sada predstavljamo pravu senzaciju o kojoj se priča u cijeloj Švedskoj - kaže Haris Ibrić koji je rođen u Srebreniku i nastupao je za nekoliko bh.klubova. 

 

Uz predsjednika Jahića najzaslužniji sa ovaj nogometni fenomen je trener Dušan Milutinović, nekadašnji fudbaler Degerforsa koji je nastupao još i za ciparski Palermini, Radnički iz Niša...

 

- Poslije sedam mjeseci takmičenja  i puno važnih utakmica, dobrih i loših odluka, pravih i pogrešnih izbora, jedan ``mali`` klub Angebak BK iz Degerforsa je osvojio prvo mesto i sljedeće godine će se takmičiti u rangu, koji je bio nekada samo san za ovaj klub. Ja sam kao trener ponosan što sam dio te istorije, upoznao sam mnogo dobrih momaka, hvala svima koji su učestvovali u ovome a posebno momcima koji su do kraja gurali i izgurali sve ovo. A sad, rode se vraćaju polako kući, a mi se momci vidimo u nekom drugom filmu – napisao je na svom profilu na Facebooku trener Dušan Milutinović. 

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.