x

Bosanskohercegovački fudbaleri u Engleskoj!

Begović i Bešić u dosadašnjem toku Premiershipa nisu zabilježili niti jedan nastup.

Muhamed Bešić oporavlja se od povrede koljena “zarađene” u augustu. Jedini način da se Asmir Begović spasi “hoklice” je da se tokom januarskog prijelaznog roka odluči na posudbu.

 

Transferom Milana Đurića u Bristol City kolonija bosanskohercegovačkih reprenzentativaca na Ostrvu neznatno se povećala.On je juče imao svoj debi u trećem kolu FA Cupa gdje je Bristol City je na domaćem terenu odigrao nerješeno sa Fleetwoodom (0:0), naš internacionalac je imao dvije šanse za gol i ovdašnji komentatori smatraju da će se on dobro uklopiti u način igre koji se gaji u Engleskom Championship-u.

 

Što se tiče reprenzentativnog golmana Asmira Begovića ove sezone nismo ga vidjeli na utakmicama Premijer lige, u ovom trenutku Thibaut Courtois jednostavno je prejak za našeg internacionalca. Jedina tri nastupa Asmir je zabilježio u Liga kupu i u tri utakmice protiv Bristola, Leicester Citya i West Hama, primio ukupno šest golova. Ukoliko Thibaut Courtois nastavi braniti u ovakvoj formi teško da ćemo do kraja sezone vidjeti “Ministra odbrane” na golu prvoplasiranog tima u Engleskoj. Jedini način da se spasi “hoklice” je da se tokom januarskog prijelaznog roka odluči na posudbu. U medijima se spominje da su za njega zainteresirani Liverpool, West Ham, Everton i Watford.

 

Nažalost ponovo povrede nisu mimoišle našeg Muhameda Bešića, požrtvovanog defanzivca Evertona koji ove sezone nije zaigrao niti jednu prvenstvenu utakmicu. Za saniranje povrede koljena “zarađene” u augustu te operacije koja je uslijedila nakon toga, po procjenama ljekara trebat će najmanje 6 mjeseci. Poznavajući njegovu čeličnu volju, vjerujemo da ćemo uskoro vidjeti Bešića u prvoj postavi Evertona.

 

Fudbaler bh. korijena - vlasnik EU pasoša Golman Eldin Jakupović Kozarčanin na golu Hull Citya ove sezone branio je osam utakmica, pet u prvenstvu i dvije u Liga kupu i juče u FA Cup-u protiv Swansea City. Svojim brilijantnim odbranama najzaslužniji je što je trenutni fenjeraš u Premijer ligi dogurao do polufinala Liga kupa Engleske, te do naredne stepenice FA Cup-a. Navijači misle da je zaslužio mnogo bolji tretman u klubu nego što ga ima, doduše ovih dana u medijima se pojavila informacija da ga u svojim redovima želi vidjeti Aston Villa.

 

Napadač Haris Vučkić, reprenznetativac Slovenije porijeklom iz Sanice, proteklu polusezonu proveo je u redovima prvoligaša Bradforda i početkom janura vratio se u matični klub, Newcastlle. U protekloj polusezoni, Vučkić je odigrao ukupno 16 utakmica i postigao dva gola. Da li će mu trener Rafael Benitez ukazati šansu, ostaje da se vidi.

 

Zeničanin Dejan Lovren, standardni je prvotimac u Liverpoolu ovom dijelu sezone ukupno je nastupio na 18 utakmica i pokazao svoje izvanredne odbrambene kvalitete.

 

Plejadu mladih igrača bh. korjena u Engleskoj predvodi 17-godišnji Anel Ahmethodžić, koji je nedavno debitovao za Nottingham Forest u prvenstvenoj utakmici protiv Newcastlea. Anel je mladi reprezentativac Švedske, i tek treba vidjeti da li će NS BiH privoliti ga da igra za “Zmajeve”. Njegov kolega iz reprenzentacije, 19-godišnji Adnan Marić, član U-23 tima Swanseaja, u protekloj polusezoni odigrao je deset mečeva. Inače, on već ozbiljno kuca na vrata prvog tima premijerligaša iz Walesa. Bivši mladi reprenzentativac Bosne i Hercegovine, 18-godišnji golman Jasko Keranović, čvrsto gradi svoju poziciju u premijerligašu WBA-u. Odlično brani za U-19 i U-21 tim, a da treneri ozbiljno računaju na njega, pokazuje činjenica da tri puta sedmično trenira sa prvim timom.

 

Kolonija bh. igrača u Engleskoj bi se mogla povećati ukoliko 19-godišnji Enes Mahmutović, član kluba Fola Esch iz Luksemburga, zadovolji na probi u Aston Villi.

 

Za kraj i o dvojci trenera koji imaju bh. korijene. Edin Terzić iz West Hama i Željko Buvač iz Liverpoola, obojica uživaju veliki ugled struke i navijača jer su oni prave “radilice” i pomoćnici za poželjeti, bez koji bi uspjeh njihovih šefova bi znatno manji.

 

Antarfile:

 

Zašto nema više bh. fudbalera u Engleskoj?

 

Nažalost veća prepreka dolasku naših fudbalera u Englesku leži u ovdašnjim krutim pravilima, koja važe za igrače izvan Evropske unije, da dozvolu za rad (igranje) mogu dobiti samo igrači koji su u protekloj sezoni odigrali 70 posto utakmica za nacionalnu selekciju svoje domovine. Ta pravila na svojim leđima najbolje je osjetio mladi reprenzentavac Bosne i Hercegovine Said Behram koji je proše godine nakon pet mjeseci provedenih u FC Reading zbog nemogućnosti da dobije radnu dozvolu krajem maja prodat Lilleu. Doduše prodat je uz zvučan naslov “Reading je prodao Behrama Lilleu – samo pet mjeseci nakon što je potpisao “Bosankog Mesija”.

 

Izvor: BHDINFODESK – Birmingham

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.