Brz, lak i jeftin ručak: Pizza karbonara!
Idealna za brz, jednostavan i jeftin ``lovački`` ručak (princip šta nahvataš u frižideru). Pica za neke predstavlja samo ``džank`` hranu, mada, pica može da spada i u kategoriju zdrave hrane kao što je recimo pica od krompira sa špinatom. Međutim, ovo je nešto sasvim drugačije...
Tijesto za karbonaru:
250 g brašna,
1/2 kesice suvog kvasca ili 1/4 svježeg,
na vrh kašikice šećera,
1-1,5 dl mlake vode (otprilike),
2 kašike maslinovog ulja,
1/4 kašikice soli.
Od svih sastojaka umijesite srednje tvrdo tijesto. Nije čak potrebno ni neko dugo miješenje, dovoljno je da samo lijepo izmješate sve sastojke. Tjesto ostavite na toplom mjestu 1 sat da naraste. Naraslo tijesto, malo premjesite i razvucite u tankom sloju u tepsiju u kojoj ćete peći picu.
Za jednu picu standardne veličine ili za jedno gotovo tijesto potrebno je:
1 kašika kajmaka (ili milerama),
2 jajeta,
100 g parmezana,
100 g mocarele (ili bilo kog sira koji volite i možete da nabavite),
100 g slanine (otprilike puna šaka slanine isjeckane na kockice),
biber.
Tijesto prvo premažite kajmakom.
U činiji izmješajte jaja sa sirom. Slaninu ispržite, ocjedite od masnoće, i dodajte u jaja i sir, sve zajedno promješajte i sipajte preko tijesta.
Stavite u rernu zagrijanu na 250°C i pecite desetak minuta dok se jaja i tijesto ne zapeku. To znači da treba da se napravi korica spolja, ali da sredina ostane, meka, tečna, sočna...
Poslužite odmah dok je vruće. A uz čašu piva - idealna kombinacija.
Izvor: Cafe.ba
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.