x

Brži let na Mars pomoću novog elektromlaznog motora!

Ruskim stručnjacima je pošlo za rukom da naprave vrlo jednostavnu, ali efikasnu konstrukciju novog elektromlaznog motora, istakao je za Glas Rusije rukovodilac naučnog projekta, potpredsednik Akademije inženjerskih nauka Prohorov doktor fizike i matematike, profesor Jurij Kubarev.

U ruskom Konstruktorskom birou hemijske automatike prvi put u svijetu izvode se probe u industrijskim uslovima principijalno novog elektromlaznog motora – magnetoplazmodinamičkog. Model datog motora je već prošao provjeru u laboratoriji i eksperimentima u kosmosu.

To je cilindar na koji je stavljen magnetni kalem složene konfiguracije. Unutar ovog cilinda se nalazi element, takozvana annoda, na koji se daje pozitivan napon – plus od stalne struje. Sa druge strane je katoda na koju se daje negativan napon. I u magnetnom polju se pojavljuje plazma.

Po konstrukciji motor je vrlo prost, ali fizički procesi u njemu su vrlo komplikovani. Gas se pušta sa strane katode i iztiče sa strane anode u okolnu sredinu. I ovaj gas se jonizuje, tačnije stvaraju se pozitivne i negativne čestice – joni i elektroni. njihovo kretanje u takvim poljima je vrlo složeno. Pri tome može se stvoriti uslov da se one ubrzavaju. Grubo govoreći, to je jednostepeni motor.

Sličnim magnetoplazmodinamičkim motorima bavili su se u mnogim zemljama, između ostalog u SAD i Nemačkoj. Ali tamo plazmenu struju nisu uspjeli da kontrolišu. A ruski stručnjaci su napravili takvu konstrukciju elektromagneta da pri jednakom naponu u elektročnom lancu može da se mijenja konfiguracija magnetnog polja i da se utječe na procese formiranja i ubrzanja plazme.

Kosmički brod opremljen takvim motorom može da ubrzava i koči, ne menjajući režim rada pogonskog uređaja, već će mu mlaz plazme pomoći da manevriše u prostoru.

Prve industrijske probe su pokazale rezultate slične laboratorijskim. Motor za dugotrajna kosmička putovanja je razrađen. Ostalo je da se on usavrši i mogu da se biraju kosmonauti za pilotirani let na Mars.

Izvor: nezavisne.com/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.