x

Budite oprezni da ne učinite možda najveću grešku u životu!

Sreli ste se, započeli vezu i zaručili se. Nije prošla ni godina dana, a vi ste jedno drugome odlučili izgovoriti sudbonosno `da`. Zvuči kao priča iz bajke, ali, nažalost, najčešće nakon takvih brzinskih poteza ne dolazi rečenica: `I živjeli su sretno do kraja života.`

Žuriti prema oltaru i nije tako pametan potez. Stručnjaci savjetuju da bi trebalo pričekati barem godinu dana kako biste uvidjeli jeste li zaista jedno za drugo. Postoji nekoliko jednostavnih i razumnih razloga. 

 

Potrebno je više od nekoliko mjeseci da biste upoznali partnerove najgore strane

 

Potrebno je dobrih šest mjeseci, pa čak i više, da biste skinuli ružičaste naočale, vidjeli osobu u koju ste se zaljubili u pravom svjetlu i uočili sve nedostatke. Što ste duže u vezi, to je veća vjerojatnost da izađete iz `udobnih zona` i nađete se u rutinskim fazama, a tek tada će vaša prava osobnost doći do izražaja. Je li lijen kad se radi o kućanskim poslovima? Je li ona miljenica vaše obitelji i prijatelja ili se ne podnose? `Proživljavanje različitih scenarija, i dobrih i loših, pomoći će vam da shvatite jeste li jedno za drugo`, savjetuje Linda Miles, autorica knjige The New Marriage. 

 

Dajte si vremena dok ne prođe početna zaluđenost

 

Čuli ste za dopamin? To je neurotransmiter u mozgu koji je kemijski vrlo sličan adrenalinu i on je glavni krivac za onaj okidač u vašem mozgu zahvaljujući kojem ste poludjeli jedno za drugim ili drugim riječima – zaljubili se. `Zbog dopamina se osjećamo izrazito pozitivno, što može zakamuflirati činjenicu da zapravo niste jedno za drugo`, objašnjava Linda Miles. To stanje može potrajati do šest mjeseci ili čak godinu dana. I onda se dogodi da vam počinju smetati sve one sitnice koje su vam prije bile simpatične. 

 

Treba proći određeno vrijeme da uvidite jesu li vam usklađeni planovi za budućnost

 

Prije nego odlučite stati pred oltar, potrebno je neko vrijeme kako biste vidjeli imate li barem slična razmišljanja i stavove o nekim važnim životnim područjima. Gdje želite živjeti? Želite li oboje djecu? Kakvi su vaši stavovi o financijama? `Da bi se veza održala, par mora dijeliti zajedničke ciljeve, vrijednosti i interese, uz seksualnu privlačnost i emotivnu zrelost`, kaže Christine Meinecke, autorica knjige Everybody Marries the Wrong Person. 

 

Naravno, nitko ne kaže da brak neće biti sretan ako se par vjenča ubrzo nakon upoznavanja. Ali, dobro bi bilo pričekati da se bolje upozna, čemu žurba?! Nakon svega, ako je on onaj pravi, bit će to i nakon godinu dana. 

 

Izvor: magazin.net.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.