x

Budućnost bh. fudbala: Fudbalska akademija Academica slavi godišnjicu svog postojanja!

Fudbalska akademija Academica iz Sarajeva ove sedmice navršava godinu dana od svog postojanja. To je bio povod da posjetimo dječake na njihovom treningu, te da prenesemo djeliće atmosfere koju smo zabilježili, te priložili u fotogaleriji i tekstu.

Atmosfera koju smo zapazili na treningu bila je uobičajena: dječaci razdragani i hitri. Nisu ni svjesni da upravo tu, na toj umjetnoj travi, proživljavaju najljepše trenutke svog odrastanja. Uz igru i smijeh, ali i uz naporan rad i disciplinu.

 

Ljubav prema fudbalu je ono što ih povezuje i okuplja na Sportsko-rekreacionim terenima Bentbaša, gdje ih treneri Fudbalske akademije Academica pripremaju za buduće izazove. Kako za one izazove na sportskim terenima, tako i one na životnim...

 

Zbog toga je neophodno da se trenerskom poslu pristupi na profesionalan način. Baš onako kako to rade treneri Academice Kemal Ajkunić, Edin Džebo, Danijel Kraljević, Ahmed Zaki, Damir Kraljević, Almir Kašica i Emir Kurtić. Obrazovana mlada ekipa prepuna, prvenstveno – entuzijazma, ali i iskustva, znanja, želje i volje za napredovanjem...

 

Evidentan napredak

 

Emir Kurtić, suosnivač i predsjednik Fudbalske akademije Academica, istakao je za naš portal da je osoblje Academice prezadovoljno sa progresom koji je napravljen za godinu dana. Taj napredak ogleda se, kako u kvalitetu rada i treninga, tako i u broju članova.

 

„Specifični smo po tome što na našim treninzima, sa svakom grupom, rade najmanje tri trenera. Tako da je taj odnos broja djece na jednog trenera vrlo povoljan“, kazao je Kurtić, dodavši da se tako svakom djetetu može posvetiti puna pažnja, kako bi se izvukao njihov makismum.

 

Ajaxov program rada

 

Poznato je da je Ajaxova omladinska škola jedna od najboljih akademija, planetarno priznata i popularna. Specifičnost Fudbalske akademije Academica ogleda se upravo u tome što je licencirana da radi po programu Ajaxove škole fudbala.

 

„Licencirali smo se da radimo po njihovom programu i nosioci smo ekskluzivne Ajax Online Academy licence. Tako da su svi treninzi i sve vježbe, dakle – čitav program rada, doslovno prenesen iz Ajaxove škole. To znači da naši dječaci ovdje rade po jednakom programu kako to rade i njihovi vršnjaci u Amsterdamu“, ističe predsjednik Fudbalske akademije Academica Emir Kurtić.

 

Treneri Academice u proljeće naredne godine planiraju i odlazak u Amsterdam, gdje će u Ajaxovoj akademiji proći kroz dodatnu edukaciju, koju će efikasno primjenjivati i na domaćem terenu. Ističu da je to njihova prednost, za koju kažu da je i roditelji prepoznaju, te se nadaju da će to tako biti i u budućnosti.

 

Međunarodna i domaća takmičenja

 

Dječiji nogomet u Kantonu Sarajevo, ali i u Bosni i Hercegovini uopšte, organizuje se tek drugu sezonu zaredom. Takmičenja se organizuju samo na kantonalnom nivou (prema smjernicama UEFA-e djeca ovog uzrasta ne bi trebala da putuju daleko od svog doma).

 

Druga sezona takvih takmičenja organizuje se za pjetliće (generacija 2004. i 2005.) i cicibane (generacija 2006. i 2007.); to su kategorije u kojima se članovi Fudbalske akademije Academica takmiče.

 

Također, grupa starijih dječaka (2004. godište), koju vodi trener Kemal Ajkunić, u dosadašnjih jedanaest kola ostvarila je deset pobjeda i jedan remi, što je zavidan rezultat na kantonalnom nivou.

 

No, treba istaći da je i na tom planu, također, usvojena smjernica koja dolazi iz zapadnog svijeta, da se ne prave tabele zbog eventualnog pritiska na djecu, trenere i same roditelje.

 

Najmlađi dječaci (2008. i 2009. godište) nemaju zvanično takmičenje, jer tek od sedme godine mogu zvanično postati takmičari. No, kako kaže predsjednik Academice, i za njih se organizuju prijateljski susreti sa drugim, prijateljskim školama fudbala.

 

Osim lokalnih, zvaničnih takmičenja, redovna pojava u dječijem nogometu je da se ide na turnire u zemlji i izvan zemlje. Naravno, taj princip primjenjuje i Fudbalska akademija Academica.

 

„Mi smo mnogo putovali u ovoj godini. Posebno bih istakao naš desetodnevni boravak u Oslu, gdje smo bili učesnici Norway Cup-a u ljeto ove godine. Zahvalnost za to putovanje dugujemo Ambasadi Kraljevine Norveške, kao i Nansen Dialogue Centre-u iz Sarajeva, uz čiju smo saradnju uspjeli organizovati ovo učešće na jednom od najvećih omladinskih kupova u Evropi, uz odlazak i povratak aviononom“, kazao je naš sagovornik Emir Kurtić, dodavši da su boravili u jednom prelijepom gradu, u vrhunskim uslovima, gdje su imali čast da učestvuju na turniru koji okuplja 30 hiljada djece iz svih dijelova svijeta.

 

Ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.