x

Bueno torta s višnjama

Staviti tortu u frižider da se ohladi, a zatim preliti čokoladnom glazurom i posuti krupno mljevenim lješnicima.

Sastojci:

12 bjelanaca

12 kašika šećera

3 ravne kašike brašna

18 kašika krupno mljevenih lješnika

Žuti fil

1,2 l mlijeka

12 žumanaca

10 kašika šećera

5 kašika brašna

5 kašike gustina

2 kesice vanilin-šećera

250 g putera

Bijeli fil

400 ml slatkog vrhnja

Voćni fil

500 g višanja

100 g šećera

1 puding od vanilije

3 dl soka do višanja (ili vode)

Dekoracija

100 g čokolade

3 kašike ulja

50 g lješnika

 

Priprema:

Kore

1. Umutiti pjenasto 4 bjelanceta, dodati postepeno 4 kašike šećera i na kraju pažljivo umiješati brašno i mljevene lješnike.

2. Okrugli kalup za tortu prečnika 24 cm obložiti papirom za pečenje i sipati smjesu.

3. Koru peći na 180ºC oko 20 minuta. Na isti način napraviti još 2 kore i ostaviti da se ohlade.

Fil

1. Umutiti žumanaca sa šećerom, dodati brašno i gustin, pa razmutiti sa 2 dl hladnog mlijeka.

2. Preostalo mlijeko zagrijati, kad provri dodati žumanca uz neprestano miješanje. Kuhati nekoliko minuta dok se krema ne zgusne, a zatim pomjeriti sa ringle.

3. Kad se prohladi dodati puter i sve fino izjednačiti.

4. Umutiti slatko vrhnje kao šlag i po želji zasladiti. Višnje, sok i šećer skuhati s pudingom i ostaviti da se malo ohladi.

Finalni postupak

1. Svaku koru premazati prvo žutim filom, zatim umućenim šlagom, a preko njega rasporediti višnje. Postupak ponoviti za sve tri kore, s tim da na treću koru ne treba stavljati višnje.

2. Staviti tortu u frižider da se ohladi, a zatim preliti čokoladnom glazurom i posuti krupno mljevenim lješnicima.

 

Izvor: Ljepotaizdravlje.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.