x

Bugatti Niniette, jahta u sjeni novog Chirona!

Novotarije sajma u Ženevi ne prestaju odzvanjati auto svijetom. Jedna od takvih je i vijest kako će Bugatti jedan od svojih modela pretvoriti ni manje ni više nego u jahtu!

Da, dobro ste pročitali i ne, nije riječ o najavi za novi nastavak kultnog filma Transformeri iako tako zvuči. Bugatti je iz nekog razloga zaključio kako bi bila dobra ideja svoj posljednji model pretvoriti u nešto neobično namijenjeno svim onim s nešto dubljim džepom. Iako će mnogi odmahnuti glavom i kolutati očima jahta izgleda i više nego spektakularno.  

 

Iako će cijena od 2.43 milijuna eura mnogima izgledati pomalo pretjerano, ono što će jahta nuditi oduševit će i najveće skeptike. Dužinom od 20 metara, jahta će biti mjesto prepuno luksuza, elegancije, prestiža i svega onoga o čemu mnogi sanjaju. Maksimalna brzina joj je ograničena na 80 km/h što i nije tako spektakularno ako se usporedi s najbržom jahtom na svijetu koja postiže brzinu od čak 110 km/h. Bilo je za očekivati kako će jahta imati barem malo slične performanse novo predstavljenom Chironu ali se ispostavilo da tome baš i nije tako.

 

Bilo kako bilo, brzina je kompenzirana opremom i materijalima od kojih je izrađena. Naime, baš kao što je to slučaj kod mnogih automobila, velika većina jahte izrađena je od kompozitnih karbonskih vlakana. Međutim, karbonska vlakna nisu jedino što Bugatti Niniette čini skupocjenom i luksuznom. Naime, jahta, kao i sve druge vodene igračke za bogate, ima jacuzzi smješten kako bi putnici mogli bezbrižno uživati u krstarenju. Osim jacuzzia tu je i kamin koji po potrebi može ugrijati putnike ako kojim slučajem isti odluče krstariti oko Arktika.

 

Niniette je pogonjena V8 agregatom zapremnine 16.2 litre koji razvija 1.000 konjskih snaga. Ukupno će biti proizvedeno 66 primjeraka po već spomenutoj cijeni uz mogućnost dodatnog personaliziranja što uvelike povećava cijenu. Najzanimljivije od svega, jahta je dizajnirana samo za dvoje, a upravljačka ploča je nalik na Chiron uz, naravno, pokoji dio karakterističan za plovila.

 

A sada malo o Chironu. Predstavljen u Ženevi, Chiron je pravo remek djelo u svim pogledima. Interijerom dominiraju crvene nijanse uz pomalo svemirski dizajn na kakav smo već naučeni kad su u pitanju super-automobili. S druge strane, eksterijer je dosljedan dobroj praksi svih dosadašnjih Bugatti modela uz izraženu C liniju koja podiže atraktivnost.

 

Ispod poklopca motora nalazi se 8.0 litreni quad turbo motor koji razvija 1.479 konjskih snaga uz okretni moment od 1.600 Nm. Sve to omogućava ubrzanje do stotke od samo 2.4 sekunde što je zbilja impresivno. Maksimalna brzina je ograničena na 420 km/h. Cijena? 2.4 milijuna eura. Očito je da je Chiron zasjenio svoju daljnju rođakinju Niniette.

 

Izvor: Automobili.dnevnik.hr/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.