x

Buhtle s nutelom i orasima!

Povodom 5. februara, Svjetskog dana nutele, preporuka:

Potrebni sastojci:

 

20 g kvasca

 

2 jajeta

 

100 g maslaca

 

4 g soli

 

50 g šećera

 

1,5 dl mlijeka

 

0,5 dl vode

 

500 g glatkog brašna

 

Malo maslaca za premazivanje posude

 

Nutela

 

Samljeveni orasi

 

Šećer u prahu

 

Način pripreme:

 

Kvasac, pola količine šećera, mlako mlijeko i vodu zamiješati i ostaviti na sobnoj temperaturi dok kvasac ``ne proradi``.

 

Brašno, so, ostatak šećera izmiješati te dodati jedno jaje i maslac koji se opustio.

 

Dodati tekućinu s kvascem i sve dobro izmiješati dok ne dobijemo kompaktno tijesto te ostaviti da odstoji dvadesetak minuta.

 

Tijesto razvaljati na tanko te izrezati na kocke od 8 do 10 centimetara, a u sredinu staviti nadjev - nutelu i orahe.

 

Zamotati i složiti u posudu premazanu maslacem te pustiti još petnaestak minuta.

 

Nakon što je tijesto odstajalo, premazati ga izmučenim jajetom, kako bi dobilo lijepu boju, i peći na 180 stepeni otprilike 20 minuta. Kad su buhtle gotove, posuti ih šećerom u prahu, piše Decorportal.

 

Izvor: Cafe.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.