Buhtle s nutelom i orasima!
Povodom 5. februara, Svjetskog dana nutele, preporuka:
Potrebni sastojci:
20 g kvasca
2 jajeta
100 g maslaca
4 g soli
50 g šećera
1,5 dl mlijeka
0,5 dl vode
500 g glatkog brašna
Malo maslaca za premazivanje posude
Nutela
Samljeveni orasi
Šećer u prahu
Način pripreme:
Kvasac, pola količine šećera, mlako mlijeko i vodu zamiješati i ostaviti na sobnoj temperaturi dok kvasac ``ne proradi``.
Brašno, so, ostatak šećera izmiješati te dodati jedno jaje i maslac koji se opustio.
Dodati tekućinu s kvascem i sve dobro izmiješati dok ne dobijemo kompaktno tijesto te ostaviti da odstoji dvadesetak minuta.
Tijesto razvaljati na tanko te izrezati na kocke od 8 do 10 centimetara, a u sredinu staviti nadjev - nutelu i orahe.
Zamotati i složiti u posudu premazanu maslacem te pustiti još petnaestak minuta.
Nakon što je tijesto odstajalo, premazati ga izmučenim jajetom, kako bi dobilo lijepu boju, i peći na 180 stepeni otprilike 20 minuta. Kad su buhtle gotove, posuti ih šećerom u prahu, piše Decorportal.
Izvor: Cafe.ba/ekskluziva.ba
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.