x

Bundesliga: Bayern sa igračem više pregazio RB Leipzig i okitio se titulom jesenjeg prvaka!

Derbi 16. kola Bundeslige između Bayern Minhena i RB Leipziga na Allianz Areni najavljivan je sa velikim očekivanjima. Bila je to borba za titulu jesenjeg prvaka između dva tima koja su u borbu ušla sa istim brojem bodova. Nakon otprilike pola sata igre sve je bilo kristalno jasno. Glavno pitanje bilo je s koliko će razlike Bayern slaviti.

RB Lepzig je jedno od najvećih, ali i najneobičnijih osvježenja Bundeslige i evropskog fudbala. Klub koji debituje u najvećem razredu njemačkog fudbala i koji je osnovan u maju 2009. godine dugo je stanovao na prvom mjestu Bundeslige u dosadašnjem dijelu sezone, a prvi ligaški poraz osjetio je tek 10. decembra.u 14. kolu kada je poražen u gostima od Ingolstadta.

 

Ovo je ujedno bio i sudar tradicionalnog snažnog Bayern Minhena i njegove apsolutne suprotnosti RB Leipziga, kluba kojeg u Njemačkoj mnogi mrze, jer je ``plastičan``, industrijski, kompanija za proizvodnju igrača i pravljenje rezultata. Zato rekosmo ``najneobičnijih osvježenja``.

 


B--L_3--0 by mediabh

U ovom meču Bayern je trebao remi da ostane na prvom mjestu, jer je imao bolju gol-razliku. Nakon 15 minuta klasičnog ispitivanja snaga sa povremenim bljeskovima, ali ne i velikim šansama, zeleni teren prešao je u vlasništvo jednog kluba - u svakom smislu. 

 

Robben i Lahm su u 17. minuti probili desnu stranu terena, Lahm je ubacio loptu u kazneni prostor, Lewandowski pogodio stativu, a Thiago Alcantara bio na pravom mjestu u pravo vrijeme i doslovno ``ugurao`` loptu u mrežu Leipziga. Bilo je 1:0.

 


H--D_2--0 by mediabh

Osam minuta kasnije Orban je dodao loptu za Keitu koji je bio u neugodnoj situaciji što je iskoristio Vidal. Potom do lopte dolazi Lewandowski na nekih 20 metara od gola. On proigrava Thiaga koji dodaje za Alonsa čiji je zadatak bio da završi kontru. I završio ju je pogodivši za 2:0.

 

Skoro sve dileme po pitanju pobjednika bile su riješene u 30. minuti kada ponajbolji igrač Leipziga u ovoj sezoni Emil Forsberg ruši Lahma i zasluženo dobija crveni karton. Konačnu pobjedu Bayerna potvrdio je Lewandowski u 45. minuti kada je pogodio iz penala.

 

U drugom dijelu Bayern nije uspio povećati prednost iako je vladao terenom, ali je bez ikakvih problema održao prednost i prvi dio sezone okončao na prvom mjestu tabele što je bilo i očekivano. Ostalo je, dakle, 3:0 za Bayern.

 

Iako je teško poražen, Leipzig može biti itekako zadovoljan činjenicom da je polusezonu završio sa čak 11 pobjeda, tri remija i samo dva poraza što je dovoljno za impresivno drugo mjesto sa šest bodova više od Herthe koja je treća.

 

Hertha je golovima Plattenhardta i Kaloua pobijedila Darmstadt (2:0), a svih 90 minuta za berlinski tim odigrao je Vedad Ibišević, dok je na drugoj strani do 76. minute igrao Mario Vrančić.

 

Hoffenheim je kod kuće remizirao sa Bremenom (1:1). Ermin Bičakčić je meč odgledao sa klupe za rezervne igrače Hoffenheima koji je polusezonu okončao bez poraza, ali i sa čak 10 remija. Hoffenheim je uz Real Madrid jedini klub bez poraza u ``ligama petice``.

 

Koln je podijelio bodove sa Leverkusenom (1:1). Modeste je bio strijelac za domaćina, a Wendell je pogodio za goste.

 

Freburg je u gostima golovima Niederlechnera savladao Ingolstadt (2:1), a strijelac za domaći tim bio je Suttner.

 

Drugi dio sezone u Bundesligi otvorit će Freiburg i Bayern 20. januara naredne godine.

 

Izvor: Klix.ba/ekskluziva.ba

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.