x

Bura okreće automobile, kamione, odvalila krov škole, djeca evakuirana, dvoje povrijeđenih!

HRVATSKA - Zbog orkanske bure zatvoren je za promet Paški most, u gradu Pagu bura je okrenula parkirani automobil kod crkve sv. Jurja i u more je pobacala plastične eko kontjenere, a oko 9,30 sati nestalo je električne energije. Orkanska bura posla je dala i vatrogascima. U gradu Zadru pola sata iza ponoći pripadnici javne vatrogsne postrojbe (JVP) Zadar uklanjali su stablo koje je palo u Kožinu, a jutros su na prometnici u Biogradu također morali uklanjati srušeno stablo.

Nešto prije 11 sati, navjerojatnije uslijed jakog udara bure, prevrnulo se teretno vozilo na brzoj cesti Solin - Klis. Pet minuta iza prevrtanja vozila, prometnica je iz smjera Klisa prema Solinu zatvorena za sav promet. Uzrok prevrtanja trebao bi se doznati nakon ocevida. U splitsku je bolnicu prevezen vozač.

 

Zatvoren je i tunel Sveti Ilija, i to zbog pada prometne signalizacije.

 

I u Rijeci problemi. Od jačine vjetra leti fasada na novim POS-ovim zgradama, a odletio je i krov osnovne škole Jelenje-Dražice u Dražicama zbog cega su djeca evakuirana. Na Kukuljanovom od jačine udara vjetra prevrnuo se kamion.

 

U Makarskoj su udari bure prelazili 130 km/h, a u Podstrani su interventne ekipe morale ukloniti slomljeni elektricni stup, javlja RTL.

 

Kišno nevrijeme praceno vrlo jakim vjetrom zahvatilo je u cetvrtka ujutro Makarsko primorje, bura puše prosjecnom brzinom od 70-tak, a s orkanskim udarima i više od 140 kilometara na sat.

U zadnjih 12 sati palo je 17 litara kiše po metru cetvornom.

 

Zbog olujnog vjetra od jutros su u prekidu trajektne linije Makarska - Sumartin na otoku Bracu i Drvenik – Sucuraj na otoku Hvaru.

 

Bura je također, prema informaciji Gradskog centra Osejava u Makarskoj, pricinila manje štete u gradu na prometnim znacima, kioscima, reklamnim panoima i tendama.

 

Na najvišem biokovskim vrhu Svetom Juri od sinoc pada snijeg, doznaje se od dežurnog tehnicara na odašiljacu HRT na Biokovu. Temperatura se spustila na minus 5,5 stupnjeva Celzija, visina snijega je tridesetak centimetara, a u nanosima i do pola metra.

 

Ceste na cijelom Primorju su mokre i skliske pa se vozacima preporucuje oprezna vožnja posebice kod svetišta Vepric nedaleko Makarske, na državnoj cesti D8 kod Baškog Polja te na brzoj prometnici od Baškog Polja do južnog ulaza u tunel Sveti Ilija u Bastu zbog mogućih jakih bočnih udara vjetra.

 

Na Trgovačko-transportnom terminalu Split urušio se dio krova tvrtke Dalmex, dok je na području Gornje Podstrane u prekidu opskrba električne energije, javlja RTL.

 

U Jasenicama su izmjereni udari bure od 200 km/h, a bura slična jačine puše i na paškom i krčkom mostu.

 

Ipak, najjači udari bure očekuju se u večernjim satima.

(Index.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.