x

CESTE GORE| Ovakav konvoj bajkera još nije viđen: Pogledajte zašto dolaze u Bosnu…

Moto maratonu koji se šesti put organizuje, a koji će i ove godine okupiti motoriste iz cijele BiH, kao i iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Italije, Švedske, Švicarske, pa čak i iz Libije…


34895986490560946 by mytob

Konvoj od 50 motorista krenuo je danas iz Turske ka Sarajevu, gdje će se priključiti međunarodnom Moto maratonu ``Da se ne zaboravi, ne ponovi Srebrenica`` koji se organizira povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Motoristi iz Turske na put ka Bosni i Hercegovini krenuli su u organizaciji turske humanitarne organizacije IHH, turskog Ministarstva sporta i omladine i uz podršku Generalne direkcije turske pošte PTT.

 

Svečani ispraćaj konvoja ``MotoBosna`` održan je u Akyaziju i uz prisustvo proslavljenog turskog motocikliste Kenana Sofuoglua koji je kazao da se ne smije zaboraviti stravični zločin koji se 11. jula 1995. godine dogodio u Srebrenici i da mu je želja da u narednim godinama i lično učestvuje u konvoju.

 

Zamjenik predsjednika IHH organizacije, Durmus Aydin je tom prilikom izrazio zadovoljstvo prvim organiziranim učešćem turskih motorista u maratonu čija konačna odrednica su Potočari u kojima će se motoristi pokloniti žrtvama genocida u Srebrenici.

 

``Rane zločina koji se pred očima nijemog svijeta dogodio u Srebrenici su i dalje bolne. Mi kao IHH svake godine učestvujemo u obilježavanju godišnjica tog pokolja, a ove godine smo se prvi put priključili i moto maratonu koji će iz brojnih zemalja okupiti više od 500 motorista``, kazao je Aydin.

 

Ističući kako se genocid u Srebrenici ne smije zaboraviti, Aydin je kazao da je odlazak u Srebrenicu i odavanje počasti žrtvama obaveza čovječanstva uopće.

 

Konvoj turskih motorista će u dolasku i povratku iz Srebrenice preći oko 5.000 kilometara, a Aydin je kazao da se povratak u Tursku očekuje 14. jula kako bi konvoj motorista učestvovao i u obilježavanju prošlogodišnjeg neuspjelog pokušaja vojnog udara u Turskoj.

 

Konvoj motorista iz Turske će se, po dolasku u Sarajevo, pridružiti međunarodnom Moto maratonu koji se šesti put organizira ka Potočarima, a koji će i ove godine okupiti motoriste iz cijele BiH, kao i iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Italije, Švedske, Švicarske, pa čak i iz Libije.

 

Kolona motorista iz Sarajeva kreće u ponedjeljak 10. jula, a po dolasku u Potočare motoristi će noć provesti u kampu, da bi 11. jula prisustvovali obilježavanju godišnjice i klanjanju dženaze-namaza stradalim žrtvama genocida u Srebrenici.

 

Izvor: Aa.com.tr

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.