x

ČUVAJTE SE! Vosak iz ušiju otkriva zdravstvene probleme!

Miris, boja i struktura voska iz ušiju, čija je uloga sprečavanje prljavštine i bakterija da uđu preduboko u ušni kanal, mogu otkriti važne informacije za zdravlje.

Na ova četiri problema upućuje vosak iz ušiju:

 

1. Vosak je vodenkast i zelenkaste je boje

 

Ako ste se oznojili, vodenkasto curenje iz uha vjerovatno je rezultat znoja koji je ušao u uho i pomiješao se sa voskom. Ali ako se niste oznojili, a vosak je vodenkast i zelenkaste ili tamno žute boje, to može upućivati na infekciju uha.

 

2. Vosak ima jaki miris

 

To je znak da se radi o infekciji ili oštećenju srednjeg uha. To može uzrokovati brojne simptome koji ljekari zovu hronični otitis media. Jedan od simptoma može biti sekret iz uha neugodnog mirisa, a ukoliko se radi o upali srednjeg uha možete primijetiti probleme sa ravnotežom, zvuk u ušima ili imati osjećaj da vam je uho puno ili začepljeno. Ako primijetite te simptome, posjetite ljekara.

 

3. Primjećujete da vosak curi iz uha

 

Infekcije ili ranice u bubnjiću mogu uzrokovati stvaranje abnormalnog rasta kože zvanog kolesteatom. U uhu nastaje izraslina nalik cisti što rezultira time da debris iz uha popuni ušni kanal. U ovom slučaju umjesto neprimijetnog sekreta na kakav ste navikli, sekret iz uha može izaći u obliku curenja ili grudvica. Pritisak i bol u uhu takođe su simptomi kolesteatome.

 

4. Nemate voska u ušima

 

Nepostojanje voska u ušima može biti znak rijetkog i nedovoljno istraženog stanja zvanog keratitis obturans. Kod ovog se stanja vosak u ušima, umjesto da postepeno izlazi sam od sebe, gomila se unutar uha sve dok se ne stvori tvrd čep. Simptomi su bol i osećaj da su vam uši pune.

(Alo.rs)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.