x

Canon predstavlja novi 4K filmski servo ultra-telefoto objektiv!

Sarajevo, 20.10.2014. - Canon je danas proširio svoju liniju filmskih servo objektiva predstavljanjem modela CN20x50 – ultra-telefoto zum objektiva visokih performansi za TV produkciju sportskih emisija i emisija o prirodi. Koristeći Canonovo dugogodišnje, nenadmašno iskustvo u dizajniranju objektiva, CN20x50 nudi vrhunski kvalitet slike i izuzetnu kreativnu kontrolu, a ujedno je i prvi objektiv ove vrste u kom se spajaju ugrađeni 1,5x konvertor, 20x zum vodeći u klasi i izmenjivi servo pogon, sa originalnom žižnom daljinom od 50-1000 mm koja se širi na ogromnih 75-1500 mm.

Dizajniran kao prenosivo rješenje za TV produkciju u kojoj se koriste super 35-mm kamere – bez obzira na to da li je reč o HD, UHD ili 4K kamerama – CN20x50 alat je nenadmašnog kvaliteta, višestrukih mogućnosti primjene i vrhunske upotrebljivosti. Opremljen izmjenjivim, ažuriranim servo pogonom koji omogućava okretan stil snimanja kakav je teško postići sa tipičnim filmskim objektivom, novi filmski servo objektiv pomaže kod ispunjavanja sve veće zahjteve koji se postavljaju u produkciji UHD (Ultra High Definition) sadržaja za emisije o sportu ili prirodi.

 

Višestruka primjenjivost i pouzdanost

Televizijske emisije danas se često snimaju u zahtjevnim i nepredvidivim okruženjima, što zahtijeva dodatnu fleksibilnost od objektiva koji se koristi. Tokom snimanja divljih životinja, snimatelji obično rade u neprijateljskim i osjetljivim uslovima i često su prisiljeni na snimanje sa velikih udaljenosti. Suprotno tome, produkcija sportskih događaja obično zahtijeva veoma visoku rezoluciju za snimke koji se snimaju izbliza na stadionima. U oba slučaja, snimatelji zahtijevaju mogućnost brze i trenutne promjene pozicije, fleksibilnost prilikom snimanja i brzu opremu koja će im omogućiti da istog trenutka reaguju na promjene scena.

 

Masom od svega 6,6 kg, CN20x50 je vrlo lagan i prenosiv te nudi nenadmašenu žižnu daljinu i mogućnost zumiranja u svojoj kategoriji. Omogućava timovima koji snimaju sportske događaje ili dokumentarne emisije da zabilježe snimke iz daljine, zadržavajući najviši mogući kvalitet kroz cijeli raspon zuma. Ogroman raspon zumiranja ovog objektiva takođe smanjuje količinu opreme koju timovi moraju da nose sa sobom  stoga nudi vrhunsko rješenje za snimanja na terenu.

 

Najnoviji dodatak Canonovoj seriji filmskih servo objektiva, CN20x50 se jednostavno koristi i izuzetno je izdržljiv. Dizajniran je tako da bude što robusniji i pouzdaniji, čak i na nemilosrdnom terenu – spajajući optiku najvišeg kvaliteta sa konstrukcijom otpornom na vremenske uslove i udarce, koja ga čini prikladnim za upotrebu u najgorim terenskim uslovima jednako kao i konvencionalne Canonove televizijske objektive.

 

Fleksibilna operativnost

 

Kompatibilan sa širokim rasponom kamera, CN20x50 podržava komunikaciju između objektiva i kamere i biće dostupan u verzijama sa EF priključkom i PL priključkom. Varijanta sa EF priključkom koristi Canonov vlastiti sistem dok varijanta sa PL priključkom koristi tehnologiju Cooke’s /i Technology standard. Obe varijante dolaze sa 12-pinskom serijskom vezom za  povezivanje sa tipičnom opremom u televizijskim okruženjima.

 

Prsten za fokus vrti se do 180 stepeni, balansirajući između potrebe za tačnošću prilikom 4K snimanja i potrebe za brzinom koja se traži u televizijskom radu. U trenucima kada je svaka sekunda bitna i snimatelji imaju samo jednu priliku da zabilježe neki događaj, zumiranje visoke brzine i jednostavno fokusiranje značajni su kod scena koje se brzo menjaju te ih je moguće snimiti lako i precizno.

 

Dizajn objektiva podržava različite dodatke za televizijsku upotrebu, uključujući kontrole za zum i fokusiranje, matirana kućišta 0,8 i 0,5 zupčanički moduli kao što su jedinice za praćenje fokusa, kako bi ponudio pravo višenamensko rešenje.

 

CN20x50 – najvažnije prednosti:

 

•Ultra-telefoto objektiv sa žižnom daljinom vodećom u kategoriji

•Bilježi svaki trenutak prilikom televizijskih snimanja sportskih događaja ili prirode

•Vrhunski snimci u izuzetnom 4K kvalitetu

•Široke mogućnosti snimanja i kreativnog izražavanja

•Prenosiv i dugotrajan, jednostavan za korišćenje

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.