x

Canon slavi 80. godišnjicu Kwanona - svog prvog fotoaparata!

London, 02. septembar, 2014 – Canon Europe, lider u oblasti digitalnih rješenja, objavio je danas da njegova matična kompanija Canon Inc. obilježava  80. godišnjicu svog prvog fotoaparata - Kwanon. Prvi japanski fotoaparat žarišne ravni od 35mm, proizveden je u obliku prototipa 1934. godine, kao vrhunac snova inžinjera koji su željeli uhvatiti korak s Evropom i njenom vodećem prisustvu na tržištu fotoaparata u to vrijeme. 

Inžinjeri koji su kreirali fotoaparat odlučili su ga nazvati Kwannon, po budističkoj božici milosrđa, u nadi da će im božanstvo pomoći u realizaciji njihovog sna da prave najbolje fotoaparate na svijetu. Objektiv kamere nazvan je Kasyapa, prema Budinom učeniku Mahakasyapa. 

 

Dvije godine nakon nastanka aparata Kwanon i brojnih pokušaja i pogreški, inžinjeri su predstavili Hansa Canon, prvi komercijalni aparat sa žarišnom ravni 35mm, što je zapravo početak historije ove kompanije u oblasti proizvodnje fotoaparata. 

 

Godine 1959. Canon predstavlja svoj prvi SLR aparat – Canonflex. Tri godine kasnije ga nasljeđuje Canonet, koji postaje iznimno popularan i doslovce je tada poharao tržište. U samo dva sata prodavale su se sedmične zalihe. Prateći ovaj uspjeh, kompanija je nastavila liderskim putem predstavljajući niz popularnih modela, poput najprodavanijeg 35mm SLR aparata F-1 predstavljenog 1971, kao i AE-1 iz 1976. koji je bio prvi aparat s ugrađenim mikroračunarom. 

 

Nastavljajući s tehnološkom inovacijama, Canon 1987. godine lansirao je EOS, prvu SLR kameru na svijetu s autofokusom (AF). Godine 1995. EOS je obilježio ulazak u digitalnu eru. U 2012. kompanija je predstavila Cinema EOS System, liniju profesionalnih digitalnih fotoaparata i objektiva, pri čemu je doživjela kulminaciju tehnoloških inovacija od svog osnivanja. Od predstavljanja, Cinema EOS System doprinio je kvalitetnom unapređenju vizuelnog izražavanja. 

 

Masaya Maeda, generalni direktor i glavni izvršni direktor digitalnih rješenja u Canon Inc kaže: “Tokom više od 80 godina od rođenja prototipa Kwanon aparata, Canon kontinuirano radi na ispunjavanju stalne ambicije Društva da kreira najbolju kameru na svijetu. Kroz svoju historiju smo stekli jedinstven know-how i iskorištavamo tehnologije i nastavit ćemo doprinositi razvoju fotografske i video kulture kako bi zadovoljili očekivanja naših korisnika.”

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.