Carbonara: Ručak za 10 minuta kakvog se ne bi postidjeli ni Talijani!
Ova tjestenina klasičan je primjer talijanske kuhinje. Odiše jednostavnošću pripreme i savršeno prožetim okusima.
Jelo koje je ime dobilo po ugljenarima (carbonai) koji su u talijanskim planinama radili s ugljenom, danas je vrlo poznato diljem svijeta. Krasi ga nekoliko jednostavnih namirnica koje su nekada i ugljenari lako mogli pribaviti i sačuvati. Ključni sastojci: tjestenina, janjetine i jaje. Bez brige, kombinacija je zaista sjajna.
Sastojci:
500 g tjestenine
125 do 250 g sitno narezane teletine
2 češnja češnjaka (ako želite)
2 jaja (može i jedno)
šaka parmezana (ako želite)
sol (po želji i papar, origano ili nešto treće)
Priprema:
U posoljenoj vodi skuhajte tjesteninu, a sa strane na tavici prepržite teletinu (oko dvije minute). Na teletinu dodajte usitnjeni češnjak i pržite dok se blago ne zažuti. Kada je tjestenina kuhana, pomiješajte je s prženom teletinom te u vruće sastojke dodajte dva jaja koja ste prethodno u zdjelici razmutili (ručno, pomoću vilice). Sve sastojke nastavite miješati dok se jaja posve ne stope s tjesteninom (učine ju kremastom). Začinite po želji i uživajte u brzinskom ručku!
Dodatak: U izvornu carbonaru ne ide vrhnje za kuhanje, no neki ga danas vole dodati u ovo jelo. Dovoljno je i 100 ml koji će tjesteninu učiniti još kremastijom. Ako se odlučite za ovaj dodatak, stavite ga u ocijeđenu tjesteninu, prije nego što dodate jaja.
Varijacija na temu danas ima mnogo, a nekoliko primjera možete vidjeti i u fotogaleriji. Osim teletine, prepržiti možete i šunku, a u carbonaru možete dodati i neko sezonsko povrće, primjerice papriku. Također, nimalo ili pak podosta vrhnja za kuhanje također čini razliku. Mašti na volju i dobar vam tek!
Izvor: cafe.ba/ekskluziva.ba
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.